Dante, tvorac kulturnog jedinstva

Održala se jučer svečana dodjela nagrade pobjednicima književnog natjecanja “Dante, l’italiano”, na Visokoj talijanskoj školi u Rijeci, u sklopu programa XXI izdanja tjedna talijanskog jezika u svijetu, koji će se nastaviti do subote 24. listopada ove godine. Projekt je organizirao Generalni konzulat Italije u Rijeci u suradnji s Talijansko-hrvatskom gospodarskom komorom (THGK), Višim tehničkim institutom (VPŠ) “PAR” i SMSI-ima iz Rijeke, Pule, Rovinja i Buja.

Kvaliteta, osjetljivost i kreativnost

Događaj je svečano otvorio voditelj riječkog SMSI -ja Michele Scalembra koji se zahvalio sponzorima na suradnji te čestitao i svim sudionicima natjecanja koje se fokusiralo na temu “Dante, Talijan”. Kako je utvrdio generalni konzul Italije u Rijeci Davide Bradanini, na temu natječaja obratile su se četiri pobjednice – Lavinia Jelena Terzić, Vanja Višnić, Valentina Perić Turčinović i Denise Jurman – “kvalitetom, osjećajnošću, znatiželjom i kreativnošću” . Iako je ovo izgledala jednostavna tema, objasnio je, sudionici natjecanja pokazali su smisao za relativne pristupe. “Neki su odlučili temu strukturirati kao pismo samog Dantea, drugi su se usredotočili na odnos između Vrhovnog pjesnika i talijanskog jezika, dok su se neki usredotočili na Dantea i razvoj osjećaja za talijanski identitet”, rekao je gospodin Bradanini, podsjećajući da je vrhovni pjesnik “jedan od prvih koji je zamislio kulturno jedinstvo Italije”.

Povezano s matičnom zemljom

Jedna karakteristika, ova prethodna, koja se može usporediti sa stvarnošću Talijanske nacionalne zajednice. Zapravo, kako je izjavio Marin Corva, predsjednik Izvršnog vijeća Talijanske unije, “Dante nije govorio o političkom jedinstvu, već upravo o kulturnom jedinstvu, a to je ono što nas razlikuje po tome što nismo dio talijanske države, već kulturno smo još uvijek povezani s onim što nazivamo našom matičnom zemljom ”. Dobitnicima je čestitala i Andrea Perkov, glavna tajnica THGK-a. “Ne predstavljamo samo gospodarske i trgovačke odnose između Italije i Hrvatske, već prije svega talijanski duh i talijanski kulturni identitet”, istaknula je gospođa Perkov. Uzimajući u obzir ono što je konzul tvrdio, predstavnica THGK -a potvrdila je da, iako se na prvi pogled čini da je to jednostavna, klasična tema, “pisanje o Danteu i talijanskom jeziku nije bilo nimalo jednostavno za učenike, pa bismo mogli proglasiti sve pobjednici sudionici natječaja “.

Pobjednici

Lavinia Jelena Terzić, studentica SMSI -ja Rovinj pod vodstvom profesorice Larise Degobbis, osvojila je nagradu s radom usmjerenim na utjecaj Danteovih manjih djela na jezik, književnost i kulturu Italije, dok je Vanja Višnić, studentica riječkog SMSI -ja, uz profesoricu Rinu Brumini, usmjerenu na književnu inspiraciju Vrhovnog pjesnika. Denise Jurman, studentica SMSI -ja “Dante Alighieri” u Puli pod vodstvom profesorice Loredane Slacki, predstavila je temu usredotočenu na Divinu komediju počevši od aktualiziranja pjesme i njenog današnjeg značaja. Među dobitnicima je i Valentina Perić Turčinović iz SMSI -a “Leonardo da Vinci” iz Buja, koja je virtualno sudjelovala u dodjeli nagrada.

Nagrade koje je dodijelio Institut “PAR”

Uz nagrade i certifikate koje je dodijelio konzul Davide Bradanini i predstavnica THGK-a Andrea Perkov, pobjednicima su dodijeljena četiri vaučera u ukupnoj vrijednosti od 10.000 kuna, koje je osigurao “PAR”, a moći će se koristiti na tečajevima za obuku koje nudi Institut. Nagrade je uručila Sanda Grudić Kvasić, koordinatorica programa Erasums + i predavačica na Institutu “PAR”. Svečana dodjela nagrade, održana je u Aula magni riječke gimnazije, prethodila ju je interpretacija Danteovog pjevanja XXVI Inferno i glazbena intervencija, koju su izvela dva učenika Liceo di Fiume.