Intervju s Predsjenikom Assocamerestero, Gian Domenico Auricchio

Prognoze tvrtki koje imaju stabilnije prisustvo na međunarodnim tržištima puno su bolje. U takvoj situaciji, strano tržište se, opet, doživljava kao spasonosni put

Živimo neviđenu krizu, istovremeno socijalnu i ekonomsku krizu, uzrokovanu prvenstveno zdravstvenom krizom. Nikada u prošlom stoljeću (praktički od strašne „španjolske gripe“) nismo doživjeli takvu situaciju. Naravno, u usporedbi s tada, troškovi ljudskih života su mnogo niži, ali zbog učinaka globalizacijskih procesa utjecaj na društvo i gospodarstva vjerojatno će biti mnogo dramatičniji.

U svijetu globalnih veza, generalizirani postupci zaključavanja država, doveli su u pitanje globalne procese podugovaranja, s kaskadnim učincima, tako da su početkom godine prognoze za razvoj gospodarstva i međunarodne trgovine bile spremni za umjereni optimizam, utjecaj COVID-19 natjerao ih je da se utjecaj promijeni u izrazito negativan. To se posebno odnosi na našu zemlju, gdje se moramo suočiti s problemima koji proizlaze iz obustave pod-opskrbnih krugova i onima uzrokovanim obustavom proizvodnih aktivnosti. Ova dva fenomena, za one koji kupuju poluproizvode iz inozemstva i pretvaraju ih u gotove proizvode (ili intermedijarne proizvode), čak i za izvoz, posebno su teška.

Međunarodni monetarni fond procjenjuje smanjenje našeg BDP-a od 9% u 2020. godini. Procjene poduzeća su još ozbiljnije: u gotovo 50% slučajeva naglo smanjenje prometa (preko 15%) i pad od 31%  (između 5 i 15%). Ukratko, prosječno smanjenje prometa od 19%.Pa ipak, prognoze tvrtki koje imaju stabilnije prisustvo na međunarodnim tržištima nesumnjivo su bolje. Čak i u ovakvoj situaciji, stoga se strano tržište još jednom doživljava kao sidro spasenja.

Kriza je jako pogodila i Talijanske gospodarske komore za inozemstvo, kao što sam to predstavljao u nedavnom pismu ministru za ekonomski razvoj Patuanelliu, sa zahtjevom za izvanrednim mjerama za naš sustav. Zajedno s Unioncamere radimo na prepoznavanju područja djelovanja u “Paktu o izvozu”, koji je pokrenuo ministar Di Maio. Za nekoliko dana razvili smo i instrument financijske solidarnosti za sustav (Fond solidarnosti za komore) kojem nekoliko CCIE već pristupa za pomoć u pogledu kratkotrajne likvidnosti. Svi radimo na “ponovnom pokretanju”, s uvjerenjem da će ova situacija promijeniti i naš način pružanja usluga, ali s izgledom za oporavak aktivnosti i djelovanja, čiji će veliki dio ovisiti i o našoj sposobnosti udruživanja i razvijanja inovativnih odgovora za novu situaciju.

izvor: Il filo diretto con le CCIE – newsletter Assocameresetero