KONFERENCIJA INVESTCRO – INVESTICIJE U KLJUČNIM SEKTORIMA

U srijedu, 12. lipnja održana je treća konferencija Investcro, u organizaciji Poslovnog dnevnika, večernjeg lista i 24 sata pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović te partnerima, među kojima je i Udruga talijanskih poduzetnika u Hrvatskoj.

Konferencija je obradila tri ključna sektora kroz prezentacije i panel diskusije, turizam, energetiku te infrastrukturu.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat otvorivši konferenciju  je tom prilikom istaknuo kako rast BDP-a od 3,9 posto u prvom kvartalu jasno pokazuje da, nakon niza turbulentnih godina, hrvatsko gospodarstvo napokon ide u pravom smjeru. „Uporno ponavljam da nam treba malo strpljenja i povjerenja. Spustimo loptu na zemlju, sve ove brojke koje su dobre sada su iza nas, a malo će koristi biti od njih ako ih ne pretvorimo u kontinuitet. Upravo iz tog razloga stalno naglašavam važnost partnerstva i suradnje između države, lokalne i regionalne samouprave, akademske zajednice i samih poduzetnika kako bismo potaknuli još jači rast gospodarstva“, rekao je tom prilikom ministar Horvat.

Na otvaranju konferencije svim prisutnima se obratio i glavni urednik Poslovnog dnevnika Vladimir Nišević, koji je iskoristio tu priliku kako bi naglasio da prisutnost predstavnika stranih i domaćih gospodarskih komora, institucionalnih ulagača i predstavnika banaka na događanju, od kojih mnoge sudjeluju i u organizaciji samog projekta, pokazuje da se radi o vrlo značajnom projektu. „Hrvatska, svjedočimo ovih dana, napreduje po pitanju kreditnog rejtinga i poboljšanja uvjeta poslovanja, a u skladu s tim i boljeg života za sve hrvatske građane. Ovakvim susretima želimo potaknuti raspravu te iznjedriti konkretne prijedloge koje bismo mogli uputiti prema Vladi ili resornim ministarstvima“, rekao je Nišević.

UTPUH se aktivno uključio u panel diskusiji u sektoru energetike, gdje je jedan od govornika bio g. Claudio Canaccini, predstavnik talijanskog investitora Liquigas, koji u Hrvatskoj djeluje s tvrtkom Butan plin. G. Canaccini naglasio je da dekarbonizacija predstavlja veliku priliku za Hrvatsku, kako industriju, tako i čitavo društvo.
– LNG terminal na Krku je samo jedan od takvih projekata koji čini veliki korak prema dekarbonizaciji. U Hrvatskoj postoji 13 tisuća transportnih tvrtki koje su cestom prevezle 17 milijuna tona robe. Problem jačoj dekarbonizaciji je potpora države koja je nužna da bi i privatni sektor u tom segmentu mogao rasti. Bitna je pro aktivnost privatnih igrača koji moraju razgovarati s državnim tijelima kojima se mora pojasniti što se želi postići i zašto je to dobro, kako za same tvrtke, tako i za društvo. Imam osjećaj da kad radim u Hrvatskoj, da nije problem u pre reguliranosti sustava, već u birokraciji koja je spora i neučinkovita. Ako vam je potrebno 4-5 godina da realizirate projekt i dođete do cilja, a u međuvremenu može doći do velikih promjena regulative i pravila igre – požalio se Canaccini.
Julije Domac, ravnatelj Regionalne energetske konferencije Sjeverozapadne Hrvatske – REGEA ističe da je bitno mijenjati percepciju društva o filozofiji investicija, dok je  Ivan Andročec, rukovoditelj Službe za investicijske strategije i nove tehnologije Sektora za strategiju i razvoj Hrvatske elektroprivrede (HEP), naglasio da u konačnici je sve pitanje brojki – cijene. Strategija bi nam mogla pomoći oko pojednostavljenja procedura i regulative te da se lakše planirane investicije i ostvare. Potreban je partnerski odnos pri energetskim projektima te sve veće okretanje obnovljivim izvorima energije.

Na konferenciji smo mogli čuti i obraćanje osnivačice i vlasnice Z-Run WellTon Industry, Jiang Yu, a u prezentaciji je izrazila divljenje prema Hrvatskoj, kao i želju za suradnjom i zajedničkim rastom između dviju država u budućnosti. Siniša Malus, menadžer za komunikacije Kinesko jugoistočno europske poslovne asocijacije (CSEBA), istaknuo je potencijal Hrvatske, pogotovo hrvatskog turizma, a koliko je vidljiv  na Dalekom Istoku posebno unazad dvije-tri godine potvrđuju opipljivi podatci, rast kineskih turista, kao i brojne nagrade koje hrvatski turizam dobio na sajmovima u Kini.
Prostora za razvoj u turizmu ima i na Jadranu i u kontinentalnom dijelu, stoga je potrebno investirati i raditi na razvoju, smatra direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić.

U sklopu ovog multimedijalnog projekta, Poslovni dnevnik i Večernji list, na dan konferencije posvetili su dvije stranice Udruzi talijanskih poduzetnika te je dogovorena daljnja suradnja i na četvrtoj konferenciji koja će se održati krajem godine.

Članak možete pročitati na poveznicama:

https://www.vecernji.hr/biznis/italija-je-prva-zemlja-za-uvoz-hrvatske-robe-1325478

 

http://www.poslovni.hr/poduzetnik/interes-talijanskih-investitora-za-hrvatsku-jos-je-u-uzlaznoj-putanji-354243

     

    izvor fotografija: Matija Habljak/PIXSELL