Sjećanje na Auschwitz – 75 godina poslije

Danas, 27. siječnja svijet obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta jer su upravo toga dana 1945. godine savezničke snage oslobodile preostalih 7500 zatočenika.

Točno 75 godina prošlo je od najveće tragedije u povijesti čovječanstva u kojoj je tijekom Drugog svjetskog rata ubijeno više od milijun i sto tisuća ljudi od kojih najveći broj Židova. Koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau je simbol genocida, holokausta i zla.

Koncentracijski logor u Auschwitzu osnovan je 1940. u okupiranoj Poljskoj. Prvotno je bio namijenjen kao zatvor za Poljake protivne nacističkom režimu, ali nažalost je postao najveća tvornica smrti u Europi. Procjenjuje se da u logor ukupno deportirano 1,3 milijuna ljudi.

Oko 900.000 Židova ubijeno je u plinskim komorama odmah po dolasku u logor, a njihova tijela spaljena su u krematoriju. Ostali su umirali od života u neljudskim uvjetima, izolirani od vanjskoga svijeta. Koristilo ih se za prisilni rad te za medicinske eksperimente. 

Nekoliko dana prije oslobođenja Nijemci su prisilili oko 60.000 iscrpljenih logoraša da krenu na zapad kako bi ih prebacili u druge koncentracijske logore. Procjenjuje se da je tijekom tog ‘marša smrti’ umrlo ili je ubijeno između 9.000 i 15.000 ljudi.

Auschwitz-Birkenau bio je najveći od njemačkih koncentracijskih logora u kojem je ubijeno najviše ljudi. Jedini je očuvan kakav je i bio nakon što su ga Nijemci napustili pred nadirućom Crvenom armijom. Dio je nemilosrdne mreže koncentracijskih logora uspostavljenih u sklopu Hitlerova “konačnog rješenja” istrebljenja deset milijuna europskih Židova. 

Ove godine na komemoraciji u Oswiecimu u Poljskoj očekuje se dvjestotinjak preživjelih. Na Vratima smrti, platformi za istovar iz vagona na željezničkom ulazu u Birkenauu, odat će počast onima koji nacističku brutalnosti nisu preživjeli.

Glas preživjelih iz holokausta čut će se danas iz Auschwitza, u nadi da će upozorenja iz njihova tragičnog iskustva doprijeti do onih koji danas odlučuju o sudbini svijeta.