Tajna crvene iz Montelupa: Devet stoljeća toskanske keramike

“Tajna crvene iz Montelupa: Devet stoljeća toskanske keramike”, izložba keramike iz toskanskog gradića Montelupo Fiorentino, poznatog po dugoj i jedinstvenoj tradiciji u proizvodnji keramike, otvorena je u četvrtak u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt (MUO).

Miroslav Gašparović, ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt naglasio je kako se tim projektom nastavlja dugogodišnja suradnja tog zagrebačkog muzeja s Veleposlanstvom Italije u Hrvatskoj i Talijanskim institutom za kulturu, a budući MUO ima najveću zbirku keramike i porculana u Hrvatskoj ovo je prirodno mjesto da se ta vrlo interesantna izložba predstavi.

“Izložba se sastoji od povijesnog dijela koji je posvećen razvitku keramike u Montelupu kao jednom od najznačajnijih centara keramike u Italiji, a drugi je dio posvećen Školi keramike koja još uvijek djeluje ondje i održava tu pozitivnu i važnu tradiciju, keramičke proizvodnje i keramike u Italiji”, ustvrdio je g. Gašparović.

Gradonačelnik Montelupa Fiornetina, g. Paolo Masetti je rekao kako izložba daje mogućnost promoviranja povijesti i sadašnjosti keramike grada koji je najvažniji primjer kontinuiteta i produkcije keramike u Toskani i Italiji.

Pozvao je okupljene da, da posjete taj talijanski grad u vrijeme kada se održava Međunarodni festival keramike, od 21. do 23. lipnja.

Uzvanicima se obratila i direktorica Instituta za kulturu, gđa. Stefania Del Braco a izložbu je svečano otvorio Veleposlanik Italije, Nj.E. Adriano Chiodi Cianfarani.

Muzej za umjetnost i obrt tom izložbom donosi veliki pregled povijesti proslavljene keramike, od njezinih srednjovjekovnih početaka do suvremenog doba, u kojemu je ona i dalje prepoznatljiva po jedinstvenosti boja i inovativnim oblicima.

Njome se želi i predstaviti kontinuitet keramičke tradicije iz tog mjesta u dolini rijeke Arno, koje je bilo povlašteni proizvodni centar Firence, a i danas je je mjesto napredne industrijske proizvodnje i dizajna.

Zahvaljujući tamošnjim posebnim kromatskim istraživanjima, kakva se nisu njegovala u ostalim talijanskim središtima, keramika iz Montelupa postigla je velik uspjeh kod firentinskih renesansnih obitelji i gradskih institucija.

Ondje su iskušavali izvorne kompozicije i tehnološka rješenja, a rezultat je profinjena caklina i reljefne podslike nastale od ‘tajanstvenog’ crvenog pigmenta dobivenog od neodređene tvari, pretpostavlja se od magnezijevog oksida, uvezene iz Anatolije.

Crvenu boju su u Montelupu koristili već početkom 14. stoljeća, štedljivo kod premaza i posvjetljivanja, a posebna je po lakiranom i krvavom učinku koji se postiže nakon trećeg pečenja posude.

Jedan od najboljih interpreta te boje bio je Lorenzo di Piero Sartori, autor remek-djela pod nazivom “Crvena iz Montelupa” izloženog u Muzeju keramike u Montelupu, iz 1509. godine.

Izložba u MUO podijeljena je u dva dijela – povijesni, koji pokriva razdoblje od 1420. do 1710., s tridesetak eksponata posuđenih iz Muzeja keramike iz Montelupa, te suvremeni – sa šezdesetak radova nastalih od početka dvadesetog stoljeća do danas.

Među njima se nalaze i radovi poznatih dizajnera, Ettorea Sottassa, Alda Londija, Bejmanima Huberta, Bethane Laure Wood i drugih.

Izložba je realizirana u suradnji Talijanskog instituta za kulturu i MUO, a koncept je djelo Fondacije Montelupo Fiorentino te Scuola di ceramica di Montelupo.

Udruga talijanskih poduzetnika AIIC-UTPUH je, kao sponzor izložbe, zajedno sa svojim članovima, također sponzorima, PBZ te Generali osiguranje, osigurao i promociju autohtonih jela i vina Toskane, što je upotpunilo dojam te uzvanike zaista, makar na trenutak, prenijelo u srce Toskane. Još jedna u nizu promotivnih aktivnosti „Made In Italy“, kroz spoj kulture i gastronomije jedne od najpoznatijih regija Italije.