U subotu 26. travnja, u zagrebačkoj Laubi po 12. put održano je veliko izložbeno-promotivno-edukativno vinsko događanje PINK DAY FESTIVAL .
Kako je ovogodišnja zemlja partner PINK DAY-ja Zagreb bila – Italija – predstavili su se mnogobrojni talijanski proizvođači rosé vina, točnije članovi konzorcija Consorzio Vini Bardolino, čiju radionicu je uz prisustvo predstavnika pet vinarija maestralno vodio dr. Costantino Gabardi. Sve zahvaljujući Talijansko hrvatskoj gospodarskoj komori koja je omogućila dolazak vinara iz bajkovitog područja jezera Garde, poznatog po ružičastim vinima.


Da bi saznali što više o talijanskim roséima te o njihovim različitostima, specifičnostima i prednostima, valjalo je prisustvovati masterclassu powered by Consorzio Bardolino. Na njihovom masterclassu koji je uslijedio u 16 sati detaljno su objasnili sve o rosé vinima jezera Garde, a točila su se ona vrhunska.



Valja napomenuti da se talijanskim izlagačima rozih vina pridružila i vinarija Vespa Vignaioli sa svojim rozeom Flarò iz Apulije. Posjetitelj si imali prilike kušati ovo nježno, ali istančano vino koje svojim okusom podsjeća na ljetne note nara i divlje jagode.


Na samom Festivalu, osim 100-injak ružičastih vinskih etiketa, 15-tak vrhunskih jantarnih vina i pink koktela – u okviru Green in Pink dijela, bila su prisutna i najbolja hrvatska ekstra djevičanska maslinova ulja – od Istre do Dalmacije. Zadovoljstvo nam je napomenuti da je prva u nizu održana i poučna i ukusna radionica powered by Kotari koji su član Komore od 2024. godine. Kotari su na masterclassu predstavili sorte ulja, a na njihovom VIP stolu u izlagačkoj sali mogla su se degustirati i roza vina marke Kotari.



Na samom kraju, dodijeljene su već tradicionalne nagrade PINK DAYa Zagreb za najljepše i najkreativnije uređene stolove izlagača. Ženski žiri činila je i Andrea Perkov, generalna direktorica iz Talijansko hrvatske gospodarske komore.
Kišnom i tužnom danu usprkos, PINK DAY Zagreb je ipak unio dašak vedrine i ružičaste boje, a svi posjetitelji su kući, uz uspomene, ponijeli i poneku bocu vina ili ulja.
Foto: Mirko Janković i Rene Karaman