Business networking breakfast

Nordijska gospodarska komora i Udruga talijanskih poduzetnika u Hrvatskoj sa zadovoljstvom su organizirali prvi bilateralni sastanak u formi poslovnog doručka.

 

U hotelu Double Tree by Hilton u Zagrebu, 11 travnja održala se Konferencija:

 

‘’PRAVNI ASPEKTI POSLOVNOG FINANCIRANJA U HRVATSKOJ’’

 

Prezentator:  Edin Karakaš, Partner, odvjetnički ured Žurić i partneri

Prezentacija je imala kao cilj informirati predstavnike nordijsko-talijansko-hrvatske poslovne zajednice o glavnim pravnim aspektima poslovnog financiranja u Hrvatskoj.

Tijekom prezentacije, g. Karakaš, je pokrio dostupne izvore financiranja; od strane banaka i financiranje ne-bankarskih institucija, kao što su društva za leasing i factoring, kao i zajmovi odobreni od strane nefinancijskih institucija.

Također se raspravljalo o legitimnosti prekograničnog financiranja i učincima nevaljanosti zajmova s međunarodnim elementima i odlukama Pravnog suda.

Osim toga, g. Karakaš predstavio je pregled pravnih aspekata koji se odnose na odobravanje i jamstva sigurnosti za zajmove, kao i osnovni zakonski zahtjevi za osiguranje, različite načine i različite vrste jamstava.

S obzirom da je upravljanje jamstvima jedan od ključnih aspekata koji se moraju uzeti u obzir kada banke daju zajam, poduzetnicima su predstavljene i teme koje se odnose na prednosti i nedostatke postojanja predstavnika za sigurnost koji upravlja jamstvima u ime različitih banaka, uključujući i način na koji se to može postići. (Security agent)

Naposljetku su prezentirana ključna pitanja koja se moraju uzeti u obzir kada podružnica, registrirana u Hrvatskoj, kao osiguravajuće sredstvo koristi svoju matičnu tvrtku iz inozemstva.

Članovima se obratila i Ivana Miličić, glavni bankar ERBD-a, koja je predstavila mogućnosti koje ERBD nudi stranim poduzetnicima u Hrvatskoj.