Dan materinskog jezika

Svake godine 21. veljače podsjećamo se na važnost jezika koji nazivamo svojim materinskim. Jezik kojim bismo trebali moći izraziti najširi raspon naših misli, najblaže nijanse naših emocija. Svojim materinskim jezikom koristimo se na najbolji i najtočniji način, jer nam je on usađen od naših početaka.

Zato je UNESCO 1999. godine odlučio 21. veljače proglasiti Danom materinskog jezika, kako bi nas podsjetio na obvezu očuvanja našeg jezika, ali i jezične raznolikosti u svjetskim razmjerima. Izumiranje koje prijeti mnogim jezicima diljem svijeta prijetnja je svijetu u cjelini, zbog bogatstva koje je tako izgubljeno.

Talijanski je peti jezik na svijetu koji se uči u školama. Govori ga oko 62 milijuna ljudi diljem svijeta. Uz Italiju i San Marino, talijanski je službeni jezik u švicarskim kantonima Ticino i Grisons, a uz latinski je drugi službeni jezik u Vatikanu.

2021. godine održano je prvo natjecanje iz talijanskog jezika u svim osnovnim i srednjim školama u kojima se uči talijanski jezik u Republici Hrvatskoj. Osim ovog dana, svake godine u listopadu kroz razne manifestacije obilježavamo tjedan talijanskog jezika u svijetu, a želimo vam otkriti i jednu tajnu, za ovogodišnji tjedan talijanskog jezika pripremamo događaj koji će proizaći iz suradnje THGK i spisateljice Josipe Pavičić.