Od danas druga faza popuštanja mjera i upute za putovanja

Hrvatska u ponedjeljak ulazi u drugu fazu popuštanja epidemioloških mjera kojom je predviđeno postupno reaktiviranje zdravstvenog sustava i početak rada djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt, poput frizera, brijača i pedikera.


Vladinim planom za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti u okolnostima epidemije korona virusa predviđeno je da se u drugoj fazi postupno normalizira rad javnog zdravstvenog sustava, kao i privatnog zdravstvenog sustava, ali uz poštivanje posebnih epidemioloških mjera.

Liste čekanja će biti ažurirane

U sklopu postupnog reaktiviranja zdravstvenog sustava, koji je zbog pandemije korona virusa bio usmjeren samo na zbrinjavanje hitnih pacijenata, ponovno će se pokrenuti operativni programi i dijagnostičko-terapijski postupci koji su bili odgođeni od polovice ožujka.

Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je da će liste čekanja biti ažurirane, a svi bolesnici bit će obaviješteni o novim terminima.

Pojačat će se koordinacija s liječnicima primarne zaštite kako bi se predoperativna priprema pacijenata obavila tako da vrijeme boravka u bolnicama bude što kraće .

Također će se osnažiti usluge kroz dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije te organizirati poliklinički rad kroz naručivanje pacijenata u točno određeno vrijeme, kako bi se smanjilo vrijeme provedeno u čekaonicama.

Radit će se u dvije smjene, od 8 do 20 sati, a po potrebi i vikendom, najavljuje ministar.

Uz posebne mjere vrata otvaraju frizeri, pedikeri, saloni za masažu…

U drugom koraku popuštanja mjera usmjerenih na suzbijanje i sprječavanje širenja zaraze, koje su bile donesene sredinom ožujka, omogućit će se rad i djelatnostima u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, poput frizera, kozmetičara, brijača i pedikera.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) uoči druge faze relaksacije donio je preporuke usmjerene na sprječavanje i suzbijanje epidemije kojima se detaljno uređuje rad frizerskih i kozmetičkih salona, brijačnica, kao i salona koji se bave tetoviranjem, manikurom i pedikurom.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izvijestio je da su u uslužne djelatnosti s bliskim kontaktom, koje se danas otvaraju, uključili i salone za masažu i usluge fizioterapije izvan bolnica, za koje je zabrana rada trebala vrijediti još tjedan dana.

U preporukama za organizaciju rada frizerskih salona i brijačnica preporučuje se isticanje vidljivih obavijesti za sve djelatnike i klijente, postavljanje dozatora s dezinficijensima i raspoređivanje sjedećih mjesta u čekaonicama tako da zadovoljavaju mjere fizičke udaljenosti za klijente koji ne mogu čekati izvan prostora salona, dok ostali svoj red čekaju vani.

Preporučuje im se i postavljanje zaštitne pregrade u dijelovima salona gdje se plaćaju usluge te je potrebno osigurati minimalni međusobni razmak od 1,5 metra između svih osoba koje se nalaze uz prostoru, izuzev klijenta i djelatnika za vrijeme pružanja usluge.

HZJZ je prošlog vikenda donio i precizne preporuke za vjerske obrede, koji su omogućeni od 2. svibnja, a kojima se ističe potreba da trajanje vjerskih okupljanja bude skraćeno, da se osigura fizičko distanciranje sudionika i pojačana higijena osoba i prostora.

Tri faze u tri tjedna

Prva faza popuštanja mjera krenula je prošlog ponedjeljka kad je omogućen rad svim djelatnostima trgovine, osim onih koji posluju unutar trgovačkih centara. Od tada su ponovno pokrenute gradske i prigradske i brzo brodske linije, a otvorene su i knjižnice, muzeji, galerije, antikvarijati i knjižare.

U trećoj fazi popuštanja mjera, koja bi trebala krenuti od 11. svibnja, omogućava se okupljanje do 10 osoba na jednom mjestu, uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti te rad trgovačkih centara, uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera.

Omogućava se i rad predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda osnovne škole te posebnih razrednih odjela i rada s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi. Studenti pak mogu na laboratorijske, umjetničke i kliničke vježbe te na praksu u malim grupama.

Predviđeno je i uvođenje međužupanijskih prijevoznih linija i linija domaćeg zračnog prijevoza te otvaranje ugostiteljskih objekata isključivo na vanjskim prostorima i terasama. Ugostiteljski objekti u smještajnim kapacitetima bili bi otvoreni samo za korisnike usluga smještaja, otvorili bi se nacionalni parkovi i parkovi prirode i proširile mogućnosti za izdavanje e-propusnica.

Uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koja vrijedi do 18. svibnja 2020.

Bitna napomena: Za osobe koje ulaze u Hrvatsku na 72 sata, uz mjeru samoizolacije koja je i do sada bila obvezan uvjet, dodatni uvjet bit će posjedovanje PCR testa koji mora biti negativan i ne stariji od 24 sata. 

1. Hrvatski državljani i članovi obitelji koji nemaju hrvatsko državljanstvo

Hrvatski državljani i članovi njihovih obitelji koji nemaju hrvatsko državljanstvo, a koji rade i borave u drugim zemljama, radi povratka u RH, mogu prelaziti državnu granicu na svim graničnim prijelazima. Pri ulasku u RH od strane granične policije će biti evidentirani i upućeni u kućnu karantenu – samoizolaciju u trajanju od 14 dana, pri čemu im je granična policija dužna dati i osnovne upute o provođenju samoizolacije kod kuće (letak). Granična policija će takvim osobama izdati propusnicu koja služi za odlazak do mjesta odabranog za samoizolaciju, a propusnica se izdaje na vremenski rok od 24 sata.

Ako osoba hrvatski državljanin ili članovi njihovih obitelji koji nemaju hrvatsko državljanstvo, ulazi u RH s namjerom da napusti RH za dva ili tri dana (npr. dolazi samo za vikend) dužna je odmah na graničnom prijelazu to izreći graničnoj policiji. Granična policija će te osobe evidentirati, radi omogućavanja prelaska granice i radi osiguranja pridržavanja obveze kućne izolacije u vremenu trajanja koje je osoba izrekla prilikom ulaska u RH (dva do tri dana). Takvim osobama granična policija će izdati propusnicu koja služi za odlazak do mjesta odabranog za samoizolaciju i za povratak do granice radi napuštanja RH. Takva propusnica se izdaje na rok ovisno o trajanju boravka osobe u RH (izrečeno pri ulasku u zemlju), a najdulje 72 sata. Temeljem izdane propusnice takva osoba može napustiti RH u roku važenja propusnice.

Sve naprijed navedene osobe su se dužne po dolasku na odredište u RH javiti izabranom liječniku, a ako nemaju izabranog liječnika, onda teritorijalno nadležnom epidemiologu radi dobivanja uputa o provedbi samoizolacije.

2. Državljani država članica EU i EGP i članovi njihovih obitelji

Svi građani država članica EU i članovi njihovih obitelji mogu prelaziti državnu granicu radi povratka u matičnu zemlju. Takvim osobama na ulazu u RH iz BiH granična policija izdaje propusnicu u trajanju od 24 sata radi tranzita preko teritorija RH i povratka u matičnu zemlju.

Državljani članica EU i EGP, mogu iznimno, temeljem poziva čelnika ministarstva, ulaziti na teritorij RH. Granična policija im pri ulasku izdaje propusnicu s rokom od 24 sata kako bi mogli doći do mjesta boravišta, odnosno mjesta samoizolacije. Za građane EU i EGP koji imaju reguliran dugotrajan boravak u RH (privremeni ili stalan boravak) , a ulaze u RH, navedeno pravilo ne važi. Dakle, u tom slučaju nije potreban poziv čelnika ministarstva

Svim građanima država članica EU i EGP i članovima njihovih obitelji koji su unazad 14 dana boravili u inozemstvu granična policija će odrediti, po ulasku u RH , kućnu samoizolaciju u trajanju od 14 dana.

3. Prijevoznici roba i drugo prometno osoblje

Vozači teretnih vozila mogu prelaziti državnu granicu radi odvoženja robe na mjesta istovara. Za vrijeme istovara neće izlaziti iz kabine teretnog vozila, a roba će biti istovarena od strane drugih radnika. Kada ne prevoze robu radi utovara ili istovara vozači moraju koristiti kućnu izolaciju u vlastitom domu poštujući propisane mjere HZJZ te na poziv poslodavca mogu obavljati daljnje prijevozničke aktivnosti bez vremenskog ograničenja boravka u kućnoj izolaciji.

Ako vozači teretnih vozila nisu u mogućnosti nakon utovara ili istovara robe, boraviti u kućnoj izolaciji u vlastitom domu, mogu koristiti smještaj u karanteni – samoizolacija organiziranoj od strane poslodavca, a koja je prethodno potvrđena od strane nadležnih županijskih Stožera civilne zaštite.

Dnevni odmor moraju provoditi u prostoru kabine svog parkiranog teretnog vozila na parkiralištu poslodavca. Ukoliko se radi o tranzitu teretnih vozila preko teritorija RH, vozači vozila ne izlaze iz kabina, odnosno odmor može biti samo na određenim odmorištima (Novska – sjever, Novska – jug ).