Prosecco Days – poslovni sajam koji povezuje talijansku i hrvatsku vinsku scenu

U zagrebačkom hotelu The Westin u listopadu ove godine održat će se prvi poslovni vinski sajam Prosecco Days na kojem će svoje pjenušave perjanice prezentirati više od 25 talijanskih proizvođača Prosecca DOC. Organizatori ovog događanja su udruga Vinoljupci i Talijansko hrvatska gospodarska komora uz podršku Veleposlanstva Republike Italije i Konzorcija za zaštitu denominacije izvorsnosti Prosecco DOC iz Treviza. Susret sa talijanskim vinarima zakazan je za 13. i 14. listopada 2021.

Riječ je o poslovno orijentiranom vinskom susretu, čiji je glavni cilj ojačati postojeće i stvoriti nove poslovne veze između proizvođača Prosecca DOC i hrvatskih vinskih profesionalaca, distributera, trgovaca i HoReCa sektora. Osim toga, ovaj sajam igra važnu ulogu u promociji i povećanju medijske vidljivosti Prosecca DOC koji iz godine u godinu zauzima sve važnije mjesto na vinskom tržištu.

Sajam će započeti stručnim predavanjem pod nazivom “Prosecco DOC – brendiranje i zaštita 2010-2020“, koje će održati gđa Andrea Perkov, Generalna tajnica THGK, a tijekom kojeg će se prisutnima obratiti i Direktor Udruženja proizvođača Prosecca DOC. Osim promenadnog kušanja vina, koje će jednim dijelom biti dostupno i za širu javnost, na programu će se naći i četiri stručne radionice koje će voditi najpoznatiji hrvatski vinski bloger i sommelier Nenad Trifunović Vinopija. U sklopu sajma održat će se i dvije ekskluzivne svečane večere čije će glavne zvijezde, naravno, biti izabrana pjenušava vina.

Kao uvod u Prosecco Days sajam, organizatori su osmislili i nekoliko manjih prezentacija ovog popularnog pjenušavog vina. Pa je tako prva najava ovog sajma održana 7.srpnja 2021. u zagrebačkom restoranu Muzej. Kreativno osmišljena i edukativna tiskovna konferencija pod nazivom „Drink Pink – umjetnost stvaranja ružičastog Prosecca DOC“ okupila je tridesetak izabranih predstavnika eno-gastro medija. Uz čak osam etiketa ružičastih Prosecca DOC i birane zalogaje koje je osmislio restoran Muzej i preprimo chef Ante Radić, prisutnima su se obratili Andrea Perkov, Generalna tajnica THGK, Veleposlanik Republike Italije, Nj.E. Pierfrancesco Sacco, te – putem Zoom platforme – Direktor konzorcija, g. Luca Giavi. Edukativnu prezentaciju o ružičastom Proseccu DOC održala je Irena Lučić, voditeljica udruge Vinoljupci i glavna organizatorica sajma Prosecco Days, dok je kroz sljubljena vina i zalogaje prisutne stručno vodio Nenad Trifunović. Kao šećer na kraju, prisutnima se putem Zoom platforme obratio chef Marko Pesce, predavač na uglednoj gastro akademiji Accademia delle Professioni, dopredsjednik Talijanske udruge Chefova Treviso, te suosnivač udruge „Tiramisù di Treviso”. G. Pesce je prisutnima u svom kratkom, ali vrlo zanimljivom izlaganju, dao temeljne smjernice sljubljivanja hrane i Prosecca DOC. „Drink Pink“ edukacija održana je uz podršku Coca-Cola HBC i Romerquelle – službene vode sajma Prosecco Days.

Prosecco DOC uskoro će moći kušati i ljubitelji filma i glazbe. Točnije, sretnici koji će se imati prilike naći u corneru Made in Italy u sklopu Rab Film Festivala koji će se održati krajem kolovoza 2021. U četiri dana posjetitelje očekuju birane talijanske delicije te čak dvije prezentacije Prosecco DOC.

Treća i posljednja uvodna degustacija Prosecca DOC predviđena je za rujan, a održat će se u sklopu Godišnje skupštine Talijansko hrvatske gospodarske komore.

Italija i Hrvatska susjedne su zemlje koje povezuju duga povijest gospodarske suradnje i snažne poslovne spone. Kada je riječ o proizvodnji, distribuciji i izvozu vina, brojke debelo pretežu u korist Talijana, svjetskih lidera na spomenutom području. Iako su popularni pjenušavci dobiveni od sorte Glera u Hrvatskoj već dugo prisutni i vidljivi, prostora za tržišno širenje Prosecca DOC ima više nego dovoljno. Jedan od razloga koji navode na taj zaključak je opći porast popularnosti pjenušavih vina u Hrvatskoj kojem svjedočimo posljednjih nekoliko godina, kao i trend povećanja proizvodnje pjenušaca od strane domaćih vinara.

Na hrvatskom, ali i na ostalim tržištima, Prosecco DOC je zbog dobre cijene i stabilne kvalitete visoko kompetitivan u odnosu na druga pjenušava vina, poput, primjerice, francuskog šampanjca i španjolske cave. Nadamo se da će sajam Prosecco Days motivirati domaće vinare na udruženo tržišno djelovanje, a zatim i na zaštitu i brandiranje domaćih pjenušavih vina – o čemu uistinu mnogo možemo naučiti od Talijana.

Stoga, vidimo se u listopadu na Prosecco Daysima.