RAFF – Rab Film Festival

Treći Rab Film Festival donio je u ovo pandemijsko vrijeme dašak tako poželjnog glamura na Rab. Osim filmova, posjetitelji su mogli uživati u dvije glazbene poslastice – koncertima Zorana Predina i temperamentne Nine Flamenco.

Iako u skraćenom izdanju, festival RAFF okupio je brojne poznate goste iz svijeta filma i glazbe, organiziran u suradnji s Gradom Rabom, POU RAB, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i HZJZ te uz partnere IMAGO i TALIJANSKO HRVATSKOM GOSPODARSKOM KOMOROM.

 U konkurenciji šest igranih i dokumentarnih filmova, nagradu za najbolji film po ocjeni žirija, u sastavu Nenad Puhovski, Nina Violić i Daria Lorenci Flatz,  dobila je „Murina“ Antonete Alamat Kusijanović.

Publika je najdražim filmom proglasila srpski film „Lihvar“ režisera Nemanje Ćeranića, koji su na Rabu predstavili glavni glumac Dušan Petković i producent filma Aljoša Ćeranić.

Posebno priznanje dodijeljeno je dokumentarnom filmu „Žica“ redateljice Tihe K. Gudac, poznate hrvatske dokumentaristice, koja se u filmu bavi migrantskom krizom na hrvatsko-slovenskoj granici.

Osim filmova, posjetitelji su mogli uživati u dvije glazbene poslastice – koncertima Zorana Predina i temperamentne Nine Flamenco.

Dio RAFF festivala bio je posvećen „Made in Italy“ programu, organiziran u suradnji s Talijansko hrvatskom gospodarskom komorom. Tijekom programa, na svečanoj inauguraciji RAFF-a uzvanici su uživali u prezentaciji i degustaciji glamuroznog Prosecco DOC Rosa zahvaljujući Consorzio di tutela di denomanizaione del Prosecco DOC iz Treviza.

Gosti su imali priliku čuti povijest ovog kultnog vina te degustirati 8 etiketa rozog Prosecca DOC.

Drugi dan festivala i Made in Italy programa, započeo je s doručkom – colazione, tijekom kojeg je novinar Giovanni Vale predstavio knjigu „Nestale zemlje – Paesi scomparsi“ te našao niz poveznica veličanstvene Serenissime i otoka Raba.

U suradnji s Udrugom Mocira sa Raba, gostima je posluženo tradicionalno venecijansko jelo Sardine u savuru.

Zoran Predin je pak predstavio i svoju novu knjigu „Mongolske pjege“, zajedno sa svojim dugogodišnjim prijateljem, redateljem i producentom Rajkom Grlićem, koji je govorio o novom izdanju knjige svoje majke Eve Grlić „Sjećanja i neobjavljene priče“. Na njihovoj zajedničkoj promociji, prisustvovali su i gosti festivala, glumački par Snežana Bodganović i Uliks Fehmiu.

Festival je završen jedinstvenim programom „Kaich“ u kojem se završni film gleda sa rive, odnosno popularnog rapskog „mulića“ i brodova koji se usidre u uvali Padova.