Rijeka EPK 2020: primopredaja dužnosti između gradova

Tijekom vikenda (11. – 13. siječnja), u bugarskom gradu Plovdivu u kući kulture Borisa Hristova, održala se ceremonija primopredaje dužnosti europskih prijestolnica kulture.

Podsjetimo, 2019. godine dvije europske prijestolnice kulture bili su talijanska Matera i bugarski Plovdiv, dok ove godine prestižna titula ide glavnom gradu Kvarnera, Rijeci i gradu Galwayu u Irskoj.

Na svečanosti, Rijeku je predstavljao zamjenik gradonačelnika Nikola Ivaniš koji je preuzeo dužnost. U pratnji sa zamjenikom gradonačelnika Rijeku su predstavljali i Maja Bošković te Dorian Celcer iz tvrtke Rijeka 2020 koja upravlja projektom europske prijestolnice kulture.

Ciljevi projekta „Europska prijestolnica kulture“, inicijative koju promiče Europska unija, različiti su: predstaviti bogatstvo i raznolikost kulture u Europi, proslaviti kulturne karakteristike koje dijele svi Europljani, promicati kulturu za razvoj gradova te povećati osjećaj pripadnosti europskih građana zajedničkom kulturnom prostoru.

Događaj također nudi: priliku za obnovu gradova, poboljšanje imidža grada u očima njegovih stanovnika, pokretanje turizma, jačanje međunarodnih veza između odabranih gradova.

Grad Rijeka zakazao je otvaranje manifestacije za dan 1. veljače, eventom koji će biti obilježen vodom, radom i migracijama i koji će se održati u luci “simbolična i povijesna jezgra grada, sidrište njegova identiteta”. S druge strane grad Galway izabrao je 10. veljače kao službeni početak događaja koncertom „Zamisliti Irsku“.

Nakon uvodnih događanja, oba grada bit će Europske prijestolnice kulture do kraja 2020. godine.