“ROADSHOW VENETO”

24. lipnja 2021. godine održao se drugi događaj naše virtualne turneje “Roadshow Online: Srbija i Hrvatska za talijanske tvrtke”, ovaj put posvećen Venetu i zajednički organiziran od Talijansko-srpske gospodarske komore i Talijansko hrvatske gospodarske komore u suradnji s Regijom Veneto i agencijom za internacionalizaciju Venicepromex.

Zahvaljujući intervenciji važnih ličnosti iz srpskog i hrvatskog poslovnog svijeta, bilo je moguće ilustrirati sektor transporta, logistike, bankarstva, računovodstva i savjetovanja potencijalnim budućim investitorima.

Roadshow je otvoren intervencijom Fabrizija Alvisija, izvršnog direktora Venicepromexa – Agencije za internacionalizaciju s.c.a.r.l. za Veneto, koji je podsjetio kako su odnosi između Veneta, Srbije i Hrvatske tradicionalni dobri  i od velike važnosti ne samo sa socijalnog gledišta, već i s gospodarskog gledišta, s obimom trgovine od Veneta do Hrvatske od 330 milijuna te 170 milijuna sa Srbijom.

Potom je generalna tajnica Talijansko-srpske gospodarske komore Mirjana Kojić detaljno ilustrirala potencijal Republike Srbije za strane ulagače. Srbija se može pohvaliti strateškim geografskim položajem za puni prodor na Balkan i šire: širokom i razvijenom prometnom mrežom, sporazumima o slobodnoj trgovini s Rusijom, Turskom i drugim zemljama i 15 slobodnih zona. Potom je dr. Kojić ilustrirao podatke proizašle iz istraživanja o prisutnosti talijanskih tvrtki u Srbiji provedenog s talijanskim veleposlanstvom u Beogradu, ističući veliku i duboko ukorijenjenu prisutnost istih.

Uvodni dio završen je predstavljanjem Hrvatske, a prezentirala je Andrea Perkov, generalna tajnica Talijansko-hrvatske gospodarske komore, koja je istaknula da je Italija drugi trgovinski partner za zemlju (prva do 2014.), kao i za Srbiju . Poseban naglasak stavljen je na buduće infrastrukturne intervencije koje hrvatska vlada planira poboljšati u zemlji te na sredstva iz EU, s naglaskom na NPOO.

S ciljem pružanja cjelovitog pregleda poslovnog svijeta dviju zemalja, riječ je prenijeta govornicima koji su pružili opću sliku osnovnih sektora za talijanske tvrtke zainteresirane za perspektive internacionalizacije.

Franco Delneri, direktor tvrtke DAMM MANAGEMENT & MARKETING, i Iva Lesjak, direktorica tvrtke BTEC d.o.o., sudionicima su ilustrirali teme od velike važnosti poput fiskalnog okvira i prednosti državnih poticaja u obje države. Anja Đurović, direktorica i menadžerica za razvoj kupaca Delta DMD-a i DTS-a Transportni sistem, za Srbiju, i Primacošped Trasporti za Hrvatsku, ilustrirale su situaciju u sektoru transporta i logistike i ispitale postupke koji se odnose na uvoz-izvoz, a tvrtke trebaju obratiti pažnju. Konačno, za bankarski sektor govorili su Zoran Jevtović, viši menadžer za odnose s klijentima, Odjel za međunarodne kupce za korporativno i investicijsko bankarstvo, Unicredit grupe za Srbiju i Andrea Durante, međunarodna tržišta prekogranične prodaje Banca Farmafactoring.

Nakon toga, Nicola Marini i Giovanni Antonioli dali su svjedočenje tvrtke za proizvodnju tekstila Olimpias Benetton koja djeluje u Srbiji i Hrvatskoj, stavljajući poseban naglasak na veliki razvoj koji su obje države imale posljednjih godina u pogledu sporazuma i olakšica za internacionalizaciju stranih zemalja. tvrtke u vlastitim zemljama i za kvalificirano osoblje.

Događaj je konačno završen odjeljkom Pitanja, u kontekstu kojeg je dr. Delneri razgovarao o ekonomskim izgledima koji će se dogoditi na kraju moratorija i važnosti već rasprave o novim oblicima i načinima financiranja prikladnim za sljedeće razdoblje.