Talijanske gospodarske komore u inozemstvu u fazi ponovnog pokretanja ekonomije za podršku Made in Italy. Intervencija Državnog tajnika (Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne suradnje) na sastanku Komora zone Europa.

Dijeljenje iskustava u Europi i planiranje zajedničkih aktivnosti, iznad svega talijanska mreža komora područja Europe (30 CCIE), 27. svibnja održala je virtualni sastanak uz prisustvo državnog tajnika za vanjske poslove i međunarodnu suradnju, senator Ricardo Merlo.

“S obzirom na oživljavanje gospodarstva, doprinos svih mreža koje naša država ima na raspolaganju mora se poboljšati. U tom je kontekstu mreža CCIE – koju također znam izravno kroz svoju poduzetničku matricu – u mogućnosti dati konkretnu podršku talijanskim tvrtkama i talijansko-stranim kompanijama koje žele poslovati s Italijom “, izjavio je senator Ricardo Merlo – državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje.

“Sve je više potrebno povećati znanje o izuzetno vrijednom radu koje CCIE provode radi razvoja i u tom smislu – kao što sam to već činio u prošlosti – dajem punu podršku”, nastavio je tajnik, pozivajući se i na nedavne sastanke koje je imao s ministrom Di Maioom i državnim tajnikom Di Stefanom, koji izravno koordinira aspekte promocije Made in Italy, o konkretnom doprinosu kojeg ostvaruje komorski sustav u inozemstvu.“

[…] Međutim, u ovom scenariju nisu samo pojedini građani pretrpjeli posljedice krize, već i talijanske tvrtke u inozemstvu, koje su pogođene utjecajem Covid-19. Prema ovoj situaciji, prema Merlou, talijanske gospodarske komore morat će uložiti dodatne napore kako bi mogle pomoći lokalnim tvrtkama da se oporave od krize.

Nakon različitih sastanaka, kao i videokonferencije održane jučer s 30 talijanskih gospodarskih komora u Europi i predsjednikom Gian Domenicom Auricchio iz Assocamerestero-a, državni tajnik je naglasio važnost i potencijal CCIE-a, posebno u kriznom razdoblju poput ovog, u kojem “Italija mora pokušati proizvoditi i izvoziti” i “istrijebiti birokraciju”, riješiti ekonomske probleme.

“Potječem iz obitelji poduzetnika i zato razumijem i cijenim talijansko poduzetništvo jer Talijani, za razliku od drugih, imaju socijalnu viziju pored svoje ekonomske vizije”, objasnio je.