Teatro dei venti i Moby Dick u Zagrebu

Otvoren je 19. festival Svjetskog kazališta s programom talijanske kazališne grupe „Teatro Dei Venti“. Iz te grupe 20 umjetnika su spektakularno izveli predstavu „Moby Dick“ ispred Hrvatskog Narodnog Kazališta 12. rujna 2021.

Ideja i smjer izvedbe od talijanskog kazališta je od gosp. Stefano Tè, spektakl „Moby Dick“ prikazuje kapetana Ahab, njegov brod i njegova opsesivnu pretragu za bijelim kitom, u kojoj sudjeluje 20 umjetnika uključujući glumce, glazbenike, akrobate i tehničare.

S ovim uličnim showom, „Teatro dei Venti“ nastavlja dugoročno umjetničko istraživanje u urbanim područjima, povezanim s klasičnim radom svjetske književnosti. Epski ambijent romance Hermanna Melville spaja se sa arhaičnim zvukom tradicionalne bačve iz Macerate, starog talijanskog grada, u operi u kojoj se miješaju filozofske refleksije na nepoznatim, s nepoznatim jezicima Istoka i Zapada, koristeći ogromne kazališne materijale u prostoru koji podsjeća na jedno veliko brodogradilište.

Show je napravljen uz potpore talijanske županije Emilia-Romagna, u suradnji s fondacijom Ater iz Modene, talijanskog kulturnog instituta u Zagrebu i Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.