TJEDAN TALIJANSKE KUHINJE U SVIJETU

Tema izdanja: “Tradicija i perspektive talijanske kuhinje: svijest i unapređenje održivosti hrane”. Niz aktivnosti koje se  održavaju od 22. do 28. studenog 2021. u diplomatsko-konzularnoj mreži u inozemstvu, s godinama su se etablirali kao jedna od vodećih inicijativa za promicanje u inozemstvu najboljeg iz talijanskog poljoprivredno-prehrambenog sektora i eno-gastro tradicija, koja se pokazala kao jedan od stupova strategije internacionalizacije Made in Italy opisane u Paktu za izvoz. Veleposlanstvo Italije u Zagrebu organiziralo je brojne inicijative s bogatim i raznolikim programom događanja posvećenih unaprjeđenju održivosti mediteranske prehrane: među kojima je i  dodjeljivanje nagrada studentima riječkog Sveučilišta, Fakulteta za talijanistiku na natječaju “Povijest talijanske kuhinje” u organizaciji Generalnog konzulata Italije u Rijeci, niz izložbi i predstava te kulinarski događaj u Hotelu Esplanade u Zagrebu u prisustvu poznatog  chefa Carlo Cracco

Ove godine smotra Tjedna talijanske kuhinje u svijetu, koja će završiti u nedjelju, 28. studenoga, usmjerena je ne samo na unapređenje talijanske kulinarske tradicije, već i na osvještavanje o održivosti hrane i  utjecaja na okoliš. Tjedan je otvoren u ponedjeljak 22. studenoga u Zagrebu izložbom fotografija koju je na jednom od glavnih trgova glavnog grada otvorio veleposlanik Pierfrancesco Sacco: izložbe su organizirane u suradnji s dvije talijanske Udruge (“Bella Dentro” iz Milana i “Fondazione Dieta Mediterranea” iz Brindisija ) koji su posvećeni borbi protiv bacanja hrane i promicanju mediteranske prehrane.

Gianna Mazzieri Sanković, Davide Bradanini e Luca Malatesti

I ove godine studenti Odsjeka za talijanistiku Književno-filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci sudjelovali su u inicijativi koju promiče Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne suradnje (MAECI) u organizaciji Generalnog konzulata Italije u Rijeci.

Nagrađena su tri studenta Odjela za talijanski jezik Rijeka koji su predstavili najbolje tradicionalne talijanske recepte najviše u skladu s ekološkom osviještenošću. Na svečanosti dodjele nagrada za najoriginalnije i ekološki održive recepte, održanoj u utorak na riječkom Književno-filozofskom fakultetu, studente su pozdravili pročelnica Gianna Mazzieri-Sanković, generalni konzul Italije u Rijeci Davide Bradanini i predstavnica Talijansko-hrvatske gospodarske komore Iva Lesjak.

„Ove smo godine prigrlili temu gastronomije u svjetlu ekološke svijesti koja se sve više budi u globaliziranom svijetu te smo nastojali imati na umu praktičnu stranu pripreme jela“.

Studentima se obratio i konzul Davide Bradanini koji je izrazio zadovoljstvo što je mogao upoznati studente i njihov rad.

“Ne postoji zemlja na svijetu u kojoj je gastronomija sinonim za kulturu kao u Italiji – objasnio je –. Talijansku kuhinju obilježava regionalno i lokalno bogatstvo koje poprima najrazličitije oblike, a Italija je prva u Europi po pitanjima zaštite okoliša u gastronomskom sektoru, po korištenju sezonskih proizvoda.“

Nagrađene studente predstavio je Diego Sbacchi, profesor na Odsjeku za talijanistiku, ujedno i član žirija. Nagrada za najbolje prvo jelo pripala je Valentini Bolić za recept za tjesteninu s pesto genovese koji je pokazao ne samo kako napraviti aromatični pesto u samo nekoliko koraka, već i kako napraviti tjesteninu kod kuće.

Nagradu za drugo jelo osvojila je Cristina Lubiana koja je govorila o telećem gulašu s palentom, dok je nagradu za najbolju slasticu dobila Mikela Klaj za “recikliranu pavlovu ”. Ovaj posljednji recept odudara od klasika talijanske kuhinje, ali s druge strane ilustrira kako koristiti ostatke panettonea, pandora ili colomba.

Pobjednicima je uz nagrade Talijansko hrvatske gospodarske komore uručena  i knjiga tradicionalnih riječkih recepata pjesnikinje Laure Marchig.

Carlo Cracco, zvijezda talijanske kuhinje, gost u Zagrebu

Osim dodjele nagrada za natjecanje Povijest talijanske kuhinje u organizaciji Konzulata u Rijeci, Veleposlanstvo Italije organiziralo je kulinarski događaj u zagrebačkom hotelu Esplanade na kojem je glavni gost bio Chef Carlo Cracco.

Carlo Cracco, svjetski poznati kuhar iz Vicenze i zvijezda glavnih TV kuharskih programa, bio je protagonist vrhunca Tjedna talijanske kuhinje u svijetu održanog u zagrebačkom hotelu Esplanade. Tijekom gastro revije Cracco je uz cheficu Anu Grgić pripremio gala večeru s jelovnikom posvećenom temi održivosti. Uz Veleposlanika, večeri su nazočili visoki predstavnici svijeta financija, politike i gospodarstva, Talijani i Hrvati.

Ključne riječi manifestacije bile su: kulinarska tradicija, kultura i ekološka održivost.