Tjedan talijanske kuhinje u svijetu manifestacija je koja se već tradicionalno održava u studenom svake godine, a s ciljem promicanja talijanske kuhinje i talijanskih prehrambenih namirnica. Ove godine, tema manifestacije je “Mediteranska dijeta i iskonska prehrana: zdravlje i tradicija” i ima za cilj predstaviti talijansku kuhinju s posebnim osvrtom na njezine tradicionalne korijene i priznatu ulogu mediteranske prehrane u očuvanju zdravlja, u kontekstu zdravog, uravnoteženog i održivog načina života.
Talijansko hrvatska gospodarska komora sudjeluje već tradicionalno u obilježavanju spomenute manifestacije, a ove godine organizira znanstveni skup koji će se održati 13. studenog pri Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku (Vl. Preloga 1), u trajanju od 11 do 13 sati. Znanstveni skup obilježit će predavanje doc. dr. sc. Nevene Skroza sa sveučilišta Sapienza Università di Roma te predavanje dr. Ive Dorić, magistre nutricionizma. Po završetku predavanja uslijedit će degustacija maslinovih ulja, jedne od tradicionalnih i nezaobilaznih namirnica mediteranske prehrane. Cijelovit program dostavljamo niže:
Program:
- 11:00-11:10 – UVODNI GOVOR
- Prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić (DEKAN FAKULTETA)
- NJ.E. Paolo Trichilo (VELEPOSLANIK ITALIJE U HRVATSKOJ)
- 11:10-12:40 – ZNANSTVENO PREDAVANJE O MEDITERANSKOJ DIJETI
- Nevena Skroza, doc. dr. sc.
- Iva Dorić, mag. nutr.
- 12:40-13:00 – DEGUSTACIJA MASLINOVOG ULJA MARKE KOTARI
Vidimo se u Osijeku!