27. Svjetska konvencija talijanskih gospodarskih komora u inozemstvu

27. Svjetska konvencija talijanskih gospodarskih komora u inozemstvu: završava s procvatom od preko 1000 sastanaka b2b Od 10. studenog u Veroni, održana je XXVII Svjetska konvencija talijanskih gospodarskih komora u inozemstvu, a trajala je do utorka, 13. studenog.

Inicijativa čija je javna sjednica održana ujutro u ponedjeljak, 12. studenog organizirana je od strane  Gospodarske komore Veroni i Assocamerestero u suradnji s Unioncamereom. Sudjelovalo je 170 stranih izaslanika, uključujući predsjednike, glavne tajnike i članove Odbora talijanskih gospodarskih komora u inozemstvu, preko 300 tvrtki i predstavnika institucija te lokalnih i nacionalnih poduzetnika.

Posljednji dan, 13. studenog, 75 Talijanskih gospodarskih komora u inozemstvu, 54 zemlje prisutne, preko 500 sudionika i više od 1000 sastanaka b2b, to su brojevi 27. Svjetske konvencije talijanskih gospodarskih komora u inozemstvu (CCIE).

“Danas je zadnji i najvažniji dan jer – objasnio je glavni tajnik Gospodarske komore u Veroni, Cesare Veneri – uspostavili smo kontakt s delegatima CCIE-a s malim i srednjim poduzećima Verone i Sjeverne Italije. Talijanske komore u inozemstvu proizlaze iz poslovnih zajednica sastavljenih od talijanskih poduzetnika koji su omogućili ukorjenjivanje profesionalizma i talijanskih proizvoda čak i na tržištima koja nisu uvijek lako dostupna. Zbog toga 46% talijanskih tvrtki koje rade s inozemstvom oslanja se na CCIE, čime se ističe važnost uloge koju komore imaju u talijanskom gospodarstvu. Prednost ove vrste Konvencije je, da unatoč tome što su međunarodni, rušimo jezičnu barijeru: koja je velika prepreka za male i mikro tvrtke koje se suočavaju s inozemnim tržištima. Komorni sustav u inozemstvu stoga je temeljni jer predstavlja jednostavan pristup stranim tržištima, čak i najudaljenijim zemljama u smislu zakonodavstva i kulture “.

Svaki od 300 prisutnih poduzetnika, iz različitih sektora, imao je 20-minutni razgovor s izabranom komorom, među najčešće raspravljenim temama prisutnosti sektora na tržištu, način rada poreznog sustava, ali i postojanje i nacionalnost jakih poslovnih zajednica prisutnih u dotičnoj zemlji, ne nužno talijanskih. Tako je okončana 27. Svjetska konvencija talijanskih gospodarskih komora u inozemstvu, 28.  se očekuje u slijedeću godinu u Trevisu.

AIIC – UTPUH sudjelovao je na Konvenciji u ulozi buduće talijanske gospodarske komore u Hrvatskoj, čime nam je potvrđen ulazak u pred pristupni proces.