28. Svjetska Konvencija Talijanskih gospodarskih komora u inozemstvu

Konvencija

Od 26. do 29. listopada u regiji Veneto održan je godišnji sastanak XXVIII. Svjetske konvencije Talijanskih gospodarskih komora u inozemstvu.

Manifestacija organizirana od strane Nuovo Centro Estero Veneto i Assocamerestero u suradnji sa Gospodarskim komorama Treviso-Belluno, Venecija-Rovigo, Padova i Unioncamere

Predsjednik Vlade Republike Italije prepoznao je važnost ovog događaja te se putem videa obratio predstavnicima Talijanskih gospodarskih komora u inozemstvu zahvalivši im na sudjelovanju na Konvenciji i na velikom radu mreže Assocamerestero koja je vrlo vrijedna i bliska sa tvrtkama u Italiji i svijetu!

Još jedna važna intervencija ministra Stefana Patuanellija koji je tijekom Skupštine predsjednika Talijanskih gospodarskih komora u inozemstvu naglasio bliskost Ministarstva ekonomskog razvoja s Talijanskim gospodarskim komorama u inozemstvu, jer je svjestan velikog rada istih, ali i da ima još jako puno posla. Ministar Patuanelli dodao je da se svi zajedno (tvrtke, sustav gospodarskih komora, teritoriji i Ministarstvo) moraju ujediniti i međusobno podržavati kako bi se nastavilo ovim putem. Ministar je naglasio da je u ovom trenutku najvažnije pitanje reforma te da se ona mora dovršiti što je prije moguće.

 Tijekom konvencije razgovaralo se o brojnim važnim temama za djelovanje Komora: digitalnom poslovanju, blockchainu, europskim projektima, turizmu, razmjenama škola-posao u inozemstvu, inovativnim uslugama za talijanske tvrtke itd.

U ponedjeljak ujutro, 28. listopada, u dvorani Borsa, Gospodarske komore Treviso-Belluno održan je sastanak pod nazivom ”Poslovna suradnja i globalne mreže, nova granica mogućnosti internacionalizacije poduzeća i teritorija” na kojem su glavne teme bile: novi oblici internacionalizacije, promicanje talijanskog izvoza i evolucija globalnih lanaca vrijednosti. Poslijepodne, istoga dana u hotelu BHR u Trevisu održano je preko 500 sastanaka one-to-one između 180 delegata Talijanskih gospodarskih komora u inozemstvu te preko 130 talijanskih tvrtki.

Utorak, 29. listopada bio je posljednji dan ovogodišnje konvencije. U jutarnjim satima u Veneciji je održan seminar posvećen turizmu pod nazivom ”Turizam u Venetu se otvara inozemnim tržištima”, fokusiran na nove akcije financiranja regije Veneto za promociju turizma, dok su se u popodnevnim satima delegati Talijanskih gospodarskih komora u inozemstvu preselili u Padovu, u sjedište tvrtke InfoCamere, društvo Talijanskih gospodarskih komora za digitalne inovacije – glavnih inovativnih inkubatora u regiji Veneto.