Ažurirani podaci – COVID 19

Interna situacija

U svrhu smanjenja širenja zaraze s COVID-19, Krizni stožer i Civilna zaštita Republike Hrvatske donijeli su strože mjere zaštite javnog zdravlja, na snazi ​​od ponoći u četvrtak, 19. ožujka u trajanju od 30 dana, može se mijenjati ili proširivati ​​na temelju evolucije u slučaju nužde:

– Obveza poštivanja međuljudskih udaljenosti od najmanje dva (2) metra u zatvorenoj prostoriji i jednog (1) metra na otvorenom.

– Obustava svih javnih događanja i događanja organiziranih s više od 5 sudionika;

– Obustava svih komercijalnih aktivnosti, osim prodavaonica prehrambenih proizvoda, ljekarni, benzinskih pumpi, higijenskih proizvoda, proizvoda za   djetinjstvo, proizvodi za životinje, praonice;

– obustava aktivnosti za barove i restorane, osim dostave ;

– obustava svih kulturnih aktivnosti i događanja;

– obustava svih natjecanja i sportskih događaja;

– obustava svih vjerskih događaja;

– Zatvaranje vrtića, škola svih razina i sveučilišta u cijeloj zemlji.

Policiji je povjerena zadaća osiguranja praćenja i primjene tih mjera.

Vlasti izvještavaju da u Hrvatskoj trenutno postoji 877 dokazanih slučaja COVID-19. Šestero ljudi je preminulo.

Sedamdeset i šest je oporavljenih.

Vanjske mjere

– Postoji zabrana prijelaza hrvatske granice u oba smjera. Izuzeci se daju, uvijek u skladu sa zdravstvenim mjerama predviđenim za zemlju podrijetla, za diplomate, vojnike, medicinsko i zdravstveno osoblje, prijevoznike u cestovnom prometu, prekogranične radnike.

– Hrvatskim državljanima dopušteno je vraćanje iz trećih zemalja. Dozvoljava se građanima EU, čak i u tranzitu, da se vrate u svoje zemlje, pod uvjetom da su bez simptoma i da napuste zemlju u jednom danu.

Strani državljani, koji spadaju u navedene kategorije, iz zemalja”Kategorija 1″, uključujući Italiju (zajedno s kineskom provincijom Hubei, županijom Heinsberg u Njemačkoj, gradom i južnokorejskom provincijom Daegu, Cheongdo i Iranom), mogu ući u zemlju samo pod uvjetom podvrgnuti obaveznoj karanteni od 14 dana u bolnici.

Hrvatski državljani s ovih područja umjesto toga su podvrgnuti 14-dnevnoj samoizolaciji od kuće.

Strani i hrvatski državljani iz brojnih drugih regija za koje se smatra da su ugroženi (uključena je praktički cijela Europa) moći će ući pod uvjetom samoizolacije od14 dana.

Prijevoz i tranzit robe

Opće smjernice o karanteni i izolaciji predviđaju iznimke za prijevoz robe, bilo cestovnim prijevozom, brodom ili željeznicom.

U stvari, prijevoznici nisu podvrgnuti karantenskim ili izolacijskim mjerama, ali nakon što se utvrdi odsutnost simptoma. Mogu ući u  zemlju pod uvjetom da je napuste isti dan i ne napuste kabinu vozila. Dakle, vrijedi i za isporuke robe u Hrvatsku i za tranzite u druge zemlje.

Cestovni teretni prijevoz moguć je samo autocestom, konvojima koje organizira policija i na sljedećim graničnim prijelazima:

– za granicu Republike Hrvatske i Republike Slovenije, granične prijelaze Bregana i Macelj;

– za granicu Republike Hrvatske i Mađarske, granične prijelaze Goričan i Duboševica;

– za granicu između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, granične prijelaze Nova Sela, Stara Gradiška i Slavonski Šamac;

– Za granicu između Republike Hrvatske i Republike Srbije, graničnog prijelaza Bajakovo.

Policija će na ulazu vozila u zemlju odrediti smjerove kretanja, mjesta zaustavljanja i mjesta za punjenje goriva. Vozači se moraju pridržavati tih mjera.

Zračna luka Dubrovnik potpuno je zatvorena, a putnički zračni promet između Splita i Zagreba je prekinut.

Veze s Italijom

Trenutno su obustavljene sve zračne, željezničke, autobusne i morske veze između Italije i Hrvatske. Moguće je vratiti se samo osobnim automobilom.