Carinska uprava objavila nove mjere

Sve više nam upita dolazi vezano za transport te ekonomske mjere Vlade RH za poduzetnike.

Stoga Vam prenosimo odloku Carinske uprave te riječi Ministra Marića

15. ožujka 2020. Carinska uprava donijela je Odluku kojom se dodatno uređuje organizacija rada carinske službe zbog izvanrednog stanja izazvanog širenjem virusa COVID-19.

Odlukom je omogućeno provođenje propisanih carinskih postupaka na graničnom prijelazu na kojem se roba unosi u carinsko područje i kontinuirano 24-satno carinjenje roba na tim graničnim prijelazima (omogućava se upućivanje roba s granice na mjesto istovara, tj. bez uobičajenog upućivanja na carinjenje na unutarnjim ustrojstvenim jedinicama).

Na sljedećim graničnim prijelazima rad carinske službe organizira se na način da se omogućuje uvozno carinjenje pošiljki roba namijenjenih krajnjim korisnicima u RH u režimu 24/7:

  • Bajakovo
  • Erdut
  • Slavonski Šamac
  • Stara Gradiška
  • Kamensko
  • Vinjani Donji
  • Nova Sela
  • Karasovići

Na navedenim graničnim prijelazima pojačani su i ljudski resursi te se prijevoznike i druge gospodarstvenike moli da svoje pošiljke usmjere prema ovim graničnim prijelazima, kad god je to moguće.

Odluku Carinske uprave dostavljamo u pdf-u.

Što se pak tiče ekonomskih mjera za poduzetnike, Vlada RH ovih dana intezivno radi na tome, a prenosimo vam riječi Ministra Marića

“Ono što ćemo idućih dana predložiti bit će paket mjera koji bi trebao u kratkom roku u smislu brzine provedbe imati učinak, a to su gospodarske mjere, one su usmjerene na osiguravanje likvidnosti koja bi trebala pomoći i poslodavcima, poduzetnicima, ali i građanima. To će biti u najkraćem mogućem roku, govorim o terminima dana. Izglasavanje, stupanje na snagu odmah što se tiče tih javnih davanja”, rekao je Marić pa nastavio:

“Ideja je da se u suradnji s HBOR-om i komercijalnim bankama, one su jasno otvoreno i nedvosmisleno pristupile i izrazile želju da sudjeluju, ideja je da se omogući s jedne strane odgoda na plaćanje određenih kreditnih obveza, da se omogući reprogram, ali i da se otvore dodatne linije likvidnosti za obrtna sredstva”, rekao je Marić, dodavši da se i građanima otvara mogućnost reprograma kreditnih obveza.

“Razgovaramo s bankama i stavljamo tu temu na stol”, rekao je Marić.

Pratite nas

web: www.ccic.hr/it

Facebook: https://www.facebook.com/ccicthgk

LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/ccic-thgk-412622134/

Twitter: https://twitter.com/ccic_thgk