Dekret talijanske Vlade “Cura Italia”; Vlada RH priprema paket mjera

Zeleno svjetlo Vijeća ministara za mjere” Cura Italia”

Potpuna mjera s širokim rasponom, s intervencijama potpore obiteljima i tvrtkama, ali i liječnicima i radnicima. Ubrizgavanje potpore gospodarstvu od oko 25 milijard €i; zajmovi mobilizirani za 350 milijardi.

Mjera se očekuje danas u Službenom listu.Među mjerama koje su uključene u paket, prema tekstu koji je stigao na vladin stol: poseban mjera od  50% naknade za bonove ili čuvanje djece za radnike, zaposlenike ili samozaposlene, s malom djecom kod kuće zbog situacije s  coronavirusom.

Odgoda plaćanja doprinosa za kućni rad. Obustava otpušanja radnika na dva mjeseca. Fond za otpremnine proširio se na sve sektore dok će samozaposleni radnici za mjesec ožujak dobiti jednokratnu odštetu u iznosu od 600 eura. Obustava prvih rata zajma za kuće za one u poteškoćama, također proširena na PDV brojeve, bez potrebe za predstavljanjem dokumentacije. U paketu za obitelji i tvrtke preplavljene zdravstvenom krizom, određuje se također zamrzavanje svih plaćanja poreza i doprinosa od 16. ožujka barem na tjedan dana. Započet će dugo proširenje plaćanja PDV-a, odbitka i doprinosa na osnovi prometa, a ne samo za neke opskrbne lance.

Hrvatska vlada u ovim trenucima procjenjuje paket mjera

Radi se o  dvije grupe mjera.

Prva se odnosi na one za koje je potrebna izmjena zakona i statuta, a drugo su radnje za koje su ministri ovlašteni, svaki u svom području.Ministri imaju posebne zadatke koje moraju obavljati na svom području odgovornosti.

Premijer Plenković rekao je da će biti pripremljeno 13 zakonskih prijedloga i da će se intervencije u korist gospodarstva provoditi kroz pet najrelevantnijih državnih odjela, Ministarstvo financija, Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo poljoprivrede, turizma i rada. Vlada je već priopćila neke mjere, poput odgađanja plaćanja poreza i doprinosa na plaće, odgode predujma poreza i sporazuma s HBOR-om i komercijalnim bankama o odgođenom plaćanju zajma.

Čekamo službenu uredbu koju ćemo objaviti čim bude proglašena.