Čestitke Veneciji za 1600-ti rođendan

Danas, 25. ožujka 2021., službeno započinju proslave povodom proslave 1600. godišnjice osnutka Venecije. Važan rođendan, koji u vrlo teškom povijesnom trenutku poput onoga koji proživljavaju Italija i svijet, predstavlja snažan signal volje za ponovnim pokretanjem, usprkos poteškoćama koje nameće pandemija. Zborovski čin povjerenja koji pomaže gledati u budućnost s optimizmom i misliti da će nakon ovog posljednjeg uspona, iako ne nizbrdo, cesta barem biti ravna i vratit ćemo se u normalu koju smo gotovo zaboravili.

Stoga je 2021. godina proslava, sastavljenih od mnogih događaja povezanih s ponovnim rođenjem grada i njegovim ponovnim pokretanjem u svim sektorima.

U 18.30 održat će se specijal posvećen Veneciji na Rai 2 i koncert orkestra i zbora Gran Teatra La Fenice. Cjelovit članak, kao i kalendar sa svim događajima pronaći ćete na sljedećoj poveznici:

I primi 1600 anni di Venezia. Al via i festeggiamenti – Metropolitano.it

Danas će veliki pjesnik, Dante, biti proslavljen u Firenci predstavljanjem kipara Stefana Riccija obnavljanjem njegovog praznog sepulkralnog spomenika.

Obnova kenotafa koji se čuva u bazilici Santa Croce predstavlja simbol pomirenja između Firence, pjesnika i vrijednosti na kojima se temelji Italija. Danas je poseban dan koji se naziva nakon prigode “ponedjeljak”.

Danteov glas i Komediji dati će glumica Monica Guerritore koja će pročitati neke odlomke iz Cantoa I of Hell i XXIV Cantoa iz Čistilišta. 2021. je godina sedamstote godišnjice smrti Dantea Alighierija, koja se dogodila u Raveni, njegovom mjestu progonstva, u noći između 13. i 14. rujna 1321. Toskana slavi Velikog pjesnika.

Svi događaji zakazani su za cijelu godinu  700 anni dalla morte di Dante – Regione Toscana

dantetosco700.it – ​​Nova web stranica  danteotosco700.it koju je osmislila i kreirala Fondazione Sistema Toscana koja okuplja događaje i glavne inicijative koje karakteriziraju akcije koje provodi regionalni sustav.

Web mjesto karakterizira kapilarni rad raširene redakcije (općine i teritorijalna područja) , puna integracija s digitalnim ekosustavima regije Toskana za promociju turizma (Visit Toskana) i institucionalno pripovijedanje priča (Toskana).

Izvor:  700 anni dalla morte di Dante – Regione Toscana