“Sistema Italia” sve aktivniji u Hrvatskoj

U utorak navečer, 23. ožujka 2021. u Bujama, završila je misija veleposlanika Italije u Hrvatskoj Nj.E. Pierfrancesco Sacco i generalnog konzula Italije u Rijeci, dr. Davide Bradanini.

Nakon posjeta Labinu i Pazinu prošlog ponedjeljka, veleposlanik Sacco, uz bok supruge Laure Fernandez Serch i generalnog konzula Bradanini u pratnji pomoćnice Ileane Jančić, danas se zaustavio u Novigradu i Bujama. U Novigradu su delegaciju talijanskog veleposlanika u lokalnoj zajednici Talijana dočekali gradonačelnik Anteo Miloš, predsjednik i predsjednica izvršnog vijeća udruge, Paola Legovich i Glauco Bevilacqua. Sastanku su prisustvovali i predsjednik Izvršnog vijeća Talijanske unije, Maurizio Tremul i Marin Corva. Velika pažnja posvećena je brojnim, kvalificiranim i raznolikim aktivnostima zajednica Talijana i važnoj ulozi koju CNI igra na lokalnoj razini. Tijekom sastanaka jasno se pokazao identitetski ponos što smo Talijani, duboka vezanost za korijene, volja za novim inovativnim putovima i snažna veza s Talijanskom unijom.

Nakon razgledavanja povijesne jezgre Novigrada, gosti iz Zagreba i Rijeke posjetili su Talijansku osnovnu školu i vrtić “Girasole”. U jaslicama su, uz ravnateljicu Ariannu Doz, Sacca i Bradaninija dočekala i djeca grupe Ciclamini te njihove odgojiteljice Chiara Ravalico i Erika Marušić. Radosan trenutak tijekom kojeg su djeca svojim gostima poklonila knjigu “Grimizne cipele” (u izdanju predškolske ustanove) i sliku koju su sami stvorili.

U završnom dijelu posjeta istaknuto je ulaganje u tijeku za rekonstrukciju zgrade Talijanske srednje škole “Leonardo Da Vinci” u Bujama, zahvaljujući doprinosu talijanske države, na preporuku Talijanskog Unija, Hrvatska i Istarska regija.

Veleposlanik Pierfrancesco Sacco i generalni konzul Davide Bradanini iskoristili su priliku da sumiraju rezultate posjeta, ističući razloge talijanske potpore CNI-u i daljnje napore da u Italiji i Hrvatskoj bude još jasnije koliko je važno je potencijal koji predstavlja Zajednica u Hrvatskoj i Sloveniji.

Izvor : Cittanova, Girasole: asilo che cresce grazie alla generosità italiana (lavoce.hr)

Maurizio Tremul, CNI (2) Maurizio Tremul | Facebook