Dvanaest talijanskih gospodarskih komora u inozemstvu i Assocamerestero spremni su za deseto izdanje WMF -We Make Future, festival digitalnih i društvenih inovacija u Riminiju

Tri dana dijeljenja, rasprave i dijaloga, za festival inovacija koji se potvrđuje kao međunarodna referentna točka za izgradnju poštene i održive budućnosti. Deseto izdanje WMF-a, najvećeg Festivala digitalnih inovacija na planeti, zagrijava motore s preko 100 događanja na različite teme (poslovanje, umrežavanje, glazba i zabava, kino, umjetnost, kultura i prije svega obrazovanje, koje je uvijek bilo samo srce inicijative), vidjeti će  preko 600 govornika (odabranih od ukupno više od tisuću pristiglih prijava). Grandiozan događaj kojim se Italija predstavlja na svjetskoj pozornici svjesna da može dati odlučujući doprinos međunarodnoj suradnji pod zastavom inovacijske diplomacije.

Festival se održava 16., 17. i 18. lipnja na sajmu u Riminiju, novoj lokaciji događanja u organizaciji Search On Media Grupe zajedno s glavnim sponzorom – regija Emilia-Romagna. Pokrovitelji događaja su Općina Rimini, Općina Bologna, Talijanska svemirska agencija, Sport and Health Spa, Clust-Er i Qualitytravel među medijskim partnerima događaja.

Službena ceremonija otvaranja WMF-a 2022. je u četvrtak, 16. lipnja 2022. od 09.45 do 12.20 sati na glavnoj pozornici uz umjetnike iznenađenja i goste. Ruskinja Natasha Stefanenko i Ukrajinka Anna Sanfroncik voditeljice su Festival prvog dana, kako bismo prenijeli poruku mira i dijeljenja koja će biti lansirana izravno s WMF pozornice.

Puno novosti s WMF2022, počevši od Sajma inovacija u novim prostorima sajma, sa više od 250 izlagača i tako nam pokazati realno stanje poduzetništva i digitalnih inovacija – talijanskih i međunarodnih, više od 600 prisutnih govornika i gostiju. Među partnerima i izlagačima Intel, Aruba, Assocamerestero, Huawei, Enel, Rai, ESA – European Space Agency, Chora Media, Ministarstvo kulture, Mediaset Infinity, Mailchimp, Storyblock, Nexi, ISIPM, Mediaset Infinity, Manzoni, SiteGround, OPLON , SAP, Sprinklr, Active Powered, EURid i Il Sole 24 Ore. RDS je radijski partner događaja.

Novost u ovoj godini je prisutnost talijanskog komorskog sustava u inozemstvu “pozvanih” da uključe i strane talijanske partnere. Naime, izaslanici dvanaest talijanskih gospodarskih komora u inozemstvu bit će prisutni na nacionalnom štandu Assocamerestero iz: Australije-Melbourne (Talijanska trgovačka i industrijska komora u Australiji), Bugarske (Talijanska gospodarska komora u Bugarskoj), Kanade ( Talijanska gospodarska komora u Kanadi-zapad i Talijanska gospodarska komora Ontario Kanada), Hrvatska (Talijansko-hrvatska gospodarska komora), Francuska-Nica (Chambre de Commerce Italienne Nice, Sophia Antipolis, Azurna obala), Malta (Malteški -Talijanska privredna komora), Portugal (Talijanska privredna komora za Portugal), Češka (Talijansko-češka privredna komora), Solun (Italo-Helenska privredna komora Soluna), Srbija (Talijansko-srpska privredna komora) i Švicarska (Talijanska gospodarska komora za Švicarsku).

Mreža talijanskih gospodarskih komora u inozemstvu uvijek je sudjelovala na najvažnijim poslovnim događajima i sastancima u Italiji, kako bi ponudila originalno stajalište o razvoju međunarodnih tržišta i pratila internacionalizaciju poduzeća. Međutim, naše prisustvo na WMF-u 2022. u Riminiju za nas predstavlja jedinstvenu priliku: ne samo zato što smo prvi put ovdje s velikom europskom i izvaneuropskom komorskom delegacijom već i zato što je to prvi put da nakon dvije godine pandemije, konačno imamo priliku upoznati važne strane sugovornike na jednom mjestu i upoznati predstavnike institucija, start-upova, akceleratora, rizičnog kapitala s kojima dijalogom i razgovorom postavljamo temelje suradnje na inovativnosti budućnost.

Na tome zahvaljujem organizatorima WMF-a i kolegama Generalnim tajnicima – direktorima Talijanskih komora u inozemstvu koji će ovih dana predstaviti brojne mogućnosti koje se nude na različitim tržištima na kojima djeluju. Zahvaljujući potpori talijanskih gospodarskih komora u inozemstvu, nadam se da će WMF uskoro poletjeti na međunarodna tržišta – nakon grčkog dijela u listopadu 2021. u Solunu i hrvatskog u ožujku 2022. u Zagrebu – kako bi izgradio inovativni i održivi poduzetnički ekosustav na globalnih razmjera”, izjavio je Domenico Mauriello, Glavni tajnik Assocamerestera.

Uz njihovu prisutnost u namjenskom izložbenom prostoru SAJMA INOVACIJA kako bi pozdravili zahtjeve talijanske i međunarodne publike, prisustvovali na B2B i međunarodnim sastancima umrežavanja, povezivanju  institucija i sektora, kako bi pozitivno utjecali na ” programske agende talijanskih inovacija i konkretiziranja vizija i perspektiva državnog sustava o budućnosti Italije, izaslanici i glavni tajnici talijanskih gospodarskih komora u inozemstvu, zajedno s izaslanstvima institucionalnih i poslovnih predstavnika koji će se pridružiti, bit će uključeni u dvodnevne informativno-trening aktivnosti i prezentacije poslovnih prilika u raznim zemljama svijeta.

Donosimo vam i raspored događanja na kojima sudjeluju naše komore u suradnji s Assocamerestero i Search On Media Group u EXPORT OPEN STAGE.

U četvrtak 16.06.2022

12:40 – 13:20 “FondiExport.it i Digital Export Manager budućnost talijanskog izvoza” (CCIE Malta)

17:40 – 18:00 “Park Sofije Antipolis, prvi tehnopol u Europi” (CCIE Nice)

18:20 – 18:40 “Hrvatska –  tvoj ICT HUB. Uz Talijansko-hrvatsku gospodarsku komoru saznajte zašto je Hrvatska tako seksy za ICT” (CCIE Zagreb)

18:20 – 19:40 Speed ​​Meeting – Neformalni sastanci profesionalaca, tvrtki, startupa i investitora

17:45 – 18:15 Finale najvećeg međunarodnog startup natjecanja u Italiji (Mainstage – WMF)

19:10 – 20:30 Prikaz leta Gravity’s Jet Suit + Dj Set Giovannino

U petak 17.06.2022

09:20 – 09:40 Privlačenje švicarskih ulaganja visoke dodane vrijednosti u Italiju (CCIE Švicarska)

12:50 – 13:10 Kako potičemo inovacije (CCIE Lisabon)

13:10 – 13:30 Bugarska i njen inovativni ekosustav: mogućnosti za mala i srednja poduzeća i start up (CCIE Sofia)

16:30 – 16:50 Prilike za mala i srednja poduzeća i startupe u Kanadi u inovativnim sektorima (CCIE Kanada)

Među ostalih 90 predstavnika institucija bit će nazočni državni tajnici Benedetto Della Vedova (Ministarstvo vanjskih poslova), Andrea Costa (Ministartsvo zdravlja), Anna Ascani (Ministarstvo ekonomskog razvoja) i Di Stefano (Ministarstvo vanjskih poslova), potpredsjednik regije Emilia-Romagna Elly Schlein i predsjednik Carlo Ferro iz ICE – Agencije za promociju u inozemstvu i internacionalizaciju talijanskih tvrtki.

Cijeli paviljon ugostit će World Startup Fest, događaj posvećen svijetu startupa, scaleupa te investitora i inkubatora spremnih za susret s novim tvrtkama i njihovim inovativnim idejama. Brojna izaslanstva investitora i startupa iz Hrvatske, Bugarske, Grčke, Češke, Španjolske, Francuske, Libanona, Iraka, Egipta, Saudijske Arabije, Srbije, Poljske, Izraela i Portugala, čemu je mreža talijanskih gospodarskih komora doprinijela u inozemstvu.

Događaj, koji je s vremenom postao međunarodna referentna točka za sektor, ugostit će više od 300 domaćih i međunarodnih startupa i investitora u prostoru posvećenom startup expo i sastancima kako na B2B razini tako i za posjetitelje koji prisustvuju sajmu. Finale najvećeg međunarodnog startup natjecanja u Italiji – koje ove godine vode Cosmano Lombardo i Diletta Leotta – napeto iščekujemo, a na kojem će se 6 inovativnih projekata međusobno natjecati za novčanu nagradu od 800.000 eura. Pobjednik i još 2 startupa također će odletjeti na Disraptors Summit u Prag. Konačno, unutar Scaleup for Future, treba istaknuti prisutnost Robozea, talijanske tvrtke koju je Svjetski ekonomski forum odabrao za tehnološke pionire.

Preko 100 događaja u tri dana, uključujući WMF Future Show, koji će ugostiti tehnologije koje dosad nisu viđene u Italiji uz demonstracije uživo, mogućnost interakcije s još uvijek eksperimentalnim tehnološkim uređajima i trenutke zabave. Unutar izložbenih prostora očekuje se prvi let u Italiji – ekskluzivno na WMF-u – Gravityjevog Jet Suit Flight Displaya, kao i prisutnost humanoidnog robota Sophie – koji će zajedno voditi neke panele na glavnoj pozornici. Vijest se također tiče iCuba, humanoidnog robota Talijanskog instituta za tehnologiju, psa Boston Dynamics Spota i benda One Love Machine. Ostali događaji uključuju Digitalni sajam poslova, sajam digitalnih zanimanja s trenucima posvećenim pametnom radom na daljinu i razgovorima za posao.

“We Make Future je akronim koji stavlja konkretan fokus na mlade ljude, inovacije i budućnost: 3 ključne riječi koje su nam danas stvarno potrebne”, objasnio je Stefano Quintarelli, koji je govorio na konferenciji za novinare o pokretanju WMF-a. “Čast mi je biti prisutan na istoj pozornici koja će ugostiti Federica Faggina, većini malo poznatog, ali izumitelja tehnologije koja je pokrenula mikroelektroniku”, rekao je.

„Ovo izdanje je ishodište Inovacijskog plana, projekta koji je pokrenut nakon dvije godine pandemije za širenje inovacija diljem svijeta i u malim talijanskim gradovima. Tijekom tri dana bit će svi akteri s kojima smo radili tijekom godine, Dolina inovacija kako smo je preimenovali”, komentirao je Cosmano Lombardo, kreator i predsjednik WMF-a. “Bit će to zabava posvećena budućnosti, obrazovanju, suradnji, miru i održivosti. Neprestano radimo na izgradnji otvorenih i uključivih zajednica, za bolju budućnost, gdje mladi ljudi, tehnologija i inovacije rade zajedno.”

Vassili Casula, iz Ministarstva kulture: „Ministarstvo sudjeluje u WMF-u već treću godinu, sa sviješću da je to stvarnost koja može potaknuti dijalog o digitalnim i tehnološkim pitanjima između javnog i privatnog sektora, koji se ne smije preklapati niti zamijeniti, ali mora voditi dijalog s državom radi zaštite talijanske kulturne baštine. WMF je prikladan i za tu svrhu”. „Akronim od WMF, We Make Future, predstavlja duh našeg svakodnevnog poslovanja; brinemo o tome da svi proizvodi koji su dio RAI rasporeda budu dostupni”, objasnila je Maria Chiara Andriello iz Rai Pubblica Utilità. “Moguća budućnost je samo ona u kojoj se pristupačnost stavlja u središte”.

Veselimo se što ćemo vas vidjeti na WMF2022!