Florian Grupa i iskustvo sa Minibond obveznicama

Banka Finint napravila je publikaciju pod nazivom ”Priče o rastu pomoću alternativnih financija” koja donosi svjedočanstva tvrtki kojima su pomogli Minibond fondovi.

Minibond obveznice su uvedene u talijanski pravni sustav Uredbom o razvoju iz 2012. godine, koja je imala za cilj promovirati niz alternativnih financijskih instrumenata na bankarskom kanalu kako bi se izborio s ekonomskim zastojem i ograničio negativne učinke kreditne krize.

Precizna definicija Minibond-a bi bila stvarni obveznički zajam koji može izdati tvrtka koja ne kotira na burzi. Tržište minibondova ima za cilj pružiti stvarni poticaj stvarnoj ekonomiji zemlje podržavajući planove rasta i razvoj malih i srednjih poduzeća. Do danas je zahvaljujući Finint Bankovnoj grupi izdato preko 140 Minibond-ova za više od milijardu eura.

Publikacija stoga izvještava o svjedočanstvima poduzetnika i tvrtki koje su popraćene na putu rasta posljednjih godina zahvaljujući sredstvima Minibonda. Jedna od tvrtki koja je u sklopu publikacije pružila svoje iskustvo sa Minibondovima je član Talijansko hrvatske gospodarske komore, tvrtka Florian Group, točnije njezin predsjednik dr. Elvio Florian koji Vam donosimo u nastavku.

Dr. Florian je objasnio da korijeni grupe sežu u 1950. godinu, kada je njegov otac počeo donositi prve korijene drva iz inozemstva. ”1974. godine Florian Legno je osnovan u Riese Pio X, u srcu Veneta. Važni trenuci rasta za tvrtku bili su razvoj tvrtke Iskralegno u Monfalconeu 2001. godine i kupnja tvrtke Lipovljani lignum u Hrvatskoj 2012. godine, zbog čega smo postali punopravni proizvođači. Danas grupu čini 17 industrijskih i komercijalnih tvrtki, smještenih po cijeloj Europi.”

Dr. Florian podvlači: “Moj san oduvijek je bio biti prva skupina širokobriješnica s integriranim opskrbnim lancem u Italiji. Tada se cilj preusmjerio u Europu, a danas ciljamo na sve više i više. Ono što smo željeli ponuditi tržištu bila je izvrsna sirovina, koja je mogla dovesti do standardizacije prirodnog proizvoda. Danas Florian Spa grupa ima pristup šumskim resursima u količinama i kvalitetama koji su je okrunili europskim liderom u cijenjenom tvrdom drvu. Uspjeli smo stvoriti cjeloviti integrirani lanac opskrbe koji počinje od izbora sirovina do gotovog proizvoda kao što je pod, a sve se upravlja unutar tvrtke.”

Što se tiče sredstava, Minibond je objasnio: ”Jedno od najvećih zadovoljstava bilo je stvaranje integriranog sustava opskrbnog lanca, izbjegavajući bilo kakvu vrstu otpada. To je bilo moguće i zahvaljujući promatranju temeljnih vrijednosti poput poštovanja prirode i okoliša. Tako je nastao “Florian Quality Ecosystem”, integrirani ekosustav kvalitete za održivo drvo, potpuno kontrolirani ciklus koji nam omogućuje izbjegavanje otpada i pretvaranje bilo kojeg otpada u resurs. Tijekom 2017. odlučili smo provjeriti izvedivost puta financiranja kroz Minibond za ulaganja grupe. Vjerujem da su u našem slučaju postojala dva pobjednička elementa: jasna investicijska politika i artikulirani industrijski plan.”

Prihod od izdavanja Minibonda koristi se za financiranje aktivnosti grupe, posebno za ulaganje važnih ulaganja potrebnih za učinkovitost i dovršetak proizvodnih pogona, posebice u pogledu poda i peleta.

Karakteristike izdavanja Monibonda za tvrtku Florian Group su sljedeće:

 – Iznos: 10 milijuna eura;

– kamatna stopa: 3,8%;

– Rok: 31. prosinca 2023. (trajanje 6 godina);

– Oglas: ExtraMOT PRO talijanska burza.

Minibond je pretplatilo petnaest ulagača: prvi po visini su Veneto Sviluppo intervencijom fonda Veneto Minibond, a Finint Investments SGR kroz teritorijalni sektor Veneto solidarnog mirovinskog fonda; preostali dio plasirao se među ostali dio ulagača poput specijaliziranih fondova, zaklada, povjerenja i banaka.

Dr. Florian je svoje iskustvo zaključio objasnivši: „Na kraju smo trogodišnjeg razdoblja znatnih investicija zbog kojih je naša grupa napravila skok i u tehnologiji i u učinkovitosti, razvijajući„ kružni “poslovni koncept. Stoga ostajemo neutralni u novim projektima, jer je sada važnije iskoristiti rezultate nego što smo ih dosad stekli. Nove akvizicije, rast vanjskim linijama, politika koja nas uvijek vidi pažljivim za iskorištavanje novih prilika zaslužuju zasebnu raspravu.”