Generali najavio 3,5 mlrd eura potpore za europska gospodarstva u koronakrizi

Talijanski osiguravatelj Generali objavio je da je pokrenuo petogodišnji plan ulaganja od 3,5 milijardi eura za potporu oporavku europskih zemalja pogođenih covidom 19, uključujući Hrvatsku.

Plan Fenice 190 obilježit će 190. godišnjicu osnivanja kompanije i u početku će biti namijenjen Italiji, Francuskoj i Njemačkoj. U sljedećoj fazi bit će proširen i na druge zemlje u kojima Generali posluje, navodi se u priopćenju objavljenom u srijedu.

Talijanska kompanija osnovala je podružnicu u Hrvatskoj 2002. godine, koja je nakon spajanja s Libertasom preimenovana u Generali osiguranje. Kompanija je prisutna u Hrvatskoj od 1832. godine, prema podacima na internetskoj stranici hrvatske podružnice.

Osiguravatelj u jučerašnjem priopćenju navodi da je već rasporedio 1,05 milijardi eura u 10 investicijskih fondova, usmjerenih na mala i srednja poduzeća, zdravstvo, obrazovanje, zeleno stanovanje, digitalnu infrastrukturu, inovacije i energetsku tranziciju.

Inicijativa je pokrenuta još prošle godine kako bi se ublažile posljedice pandemije koronavirusa, a uključivala je ulaganja u potporu malim i srednjim poduzećima i realnom gospodarstvu “koje već sada premašuju utvrđeni cilj od milijardu eura”.

U sljedećih pet godina Generali se obvezao izdvajati dodatnih 500 milijuna eura godišnje, napominjući da u inicijativi mogu sudjelovati i nezavisni fondovi i institucionalni investitori.

Do sada je identificirano 10 prilika za ulaganja, navodi se u priopćenju.

“Obilježavamo 190. obljetnicu u odlučujućoj godini, u kojoj moramo prevladati najozbiljniju globalnu krizu poslijeratnog razdoblja i postaviti temelje globalnog oporavka”, ističe u priopćenju izvršni direktor grupe Generali Philippe Donnet.

https://hr.n1info.com/biznis/generali-najavio-35-mlrd-eura-potpore-za-europska-gospodarstva-u-koronakrizi/

Generali, piano investimenti da 3,5 miliardi per economie europee colpite da Covid | Reuters

Gruppo Generali