Gradonačelnica Rima Virginia Raggi u službenom posjetu Rijeci

Dana 17. veljače 2020. u Rijeci je održan svečani prijem za delegaciju Grada Rima na čelu s gradonačelnicom Virginom Raggi koju su primili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i zamjenik gradonačelnika Marko Filipović.

Rimska delegacija stigla je u Rijeku u sklopu projekta „Istočna granica Italije: dramatična europska povijest” – Venezia Giulia, Istra i Rijeka, kojeg  Grad Rim tradicionalno organizira posljednjih desetak godina za rimske srednjoškolce.

Gradonačelnica Rima Raggi istaknula je kako se kroz projekt učenike želi upoznati s povijesnim činjenicama o prognanicima i onima koji su ostali, o koncentracijskim i sabirnim logorima, sve kako bi omogućili mladima da na temelju uspoređivanja ondašnjeg i sadašnjeg trenutka mogu bolje sagledati povijest, a potom i unaprijediti budućnost. Ovaj projekt učenicima pruža mogućnost da shvate kako različiti ljudi i različite kulture mogu živjeti na istom prostoru, čime se pridonosi europskom zajedništvu kao vrijednosti kojoj Europa stremi. U pratnji rimske gradonačelnice bili su i pročelnica za školstvo Veronica Mammì, gradski vijećnici Giuliano Pacetti i Annalisa Bernabei, te glasnogovornik Teodoro Fulgione.

Dopredsjednik Hrvatskog Sabora i saborski zastupnik za talijansku manjinu Furio Radin čestitao je Rijeci na hrabrosti da se kandidira za titulu Europske prijestolnice kulture, a generalni konzul Italije u Rijeci Davide Bradanini poželio je Rijeci uspješan nastavak projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Gradonačelnik Obersnel izrazio je zadovoljstvo provođenjem projekta, kojima rimski srednjoškolci imaju priliku upoznati s burnom prošlošću ovih krajeva. Upravo kroz projekt Europske prijestolnice kulture, čiji je moto Luka različitosti, Rijeka nastoji govoriti o svojoj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Izvor: Fiuman.hr