Zoran Milanović službeno novi predsjednik Republike Hrvatske!

Jučer, 18. veljače 2020., održana je svečana ceremonija novog predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića koji je položio zakletvu te službeno postao prvi čovjek države.

Inauguracija je prvi put održana u predsjedničkom dvoru na Pantovčaku, a ne na zagrebačkom trgu Svetog Marka kao što je to bio slučaj na ceremonijama prethodnih predsjednika.

Na svečanu ceremoniju pozvano je četrdesetak gostiju, među kojima su nazočili: odlazeća predsjednica Kolinda Grabar – Kitarović, premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Hrvatskog sabora i predstavnik talijanske manjine, Furio Radin, bivši predsjednici Republike Hrvatske , Ivo Josipović i Stjepan Mesić, članovi obitelji novog predsjednika te njegovi najbliži suradnici.

Himnu Republike Hrvatske otpjevala je pjevačica Josipa Lisac koju je na klaviru pratio Zvjezdan Ružić.

Prve riječi novog predsjednika, nakon što se zahvalio svojim prethodnicima, bile su: „Ne želim biti korektivni, već konstruktivan faktor. Moj će rad biti transparentan i koherentan. Što se tiče vanjske politike, usredotočit ću se na točke koje mogu izgraditi sigurnost i prosperitet. Dame i gospodo, unaprijed vas molim da imate razumijevanja za moje buduće pogreške. One neće biti namjerne. Naša budućnost ovisi o ponašanju koje ćemo zauzeti prema našoj kulturi. Hrvatsku ne čine samo diplomirani ljudi, poduzetnici, već je i dom nekvalificiranog radnika i akademika i potreban nam je  svaki pojedinac. Svaka osoba mora imati priliku da može dostojno i mirno živjeti. Hvala svima. Živjela Republika Hrvatska“.

Nakon službenog dijela ceremonije, Milanović i Grabar Kitarović povukli su se u Ured predsjednika Republike radi predaje dužnosti. Milanovićev prvi radni dan bit će danas, srijeda 19. veljače.