ITA CRO BUSINESS REWARD 2019 I 5. JUBILEJ KOMORE

Na gala večeri održanoj 27. studenog, u povijesnom Muzeju Mimara u centru Zagreba, pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te uz potporu Grada Zagreba i Veleposlanstva Republike Italije, održana je dodjela priznanja Ita Cro business reward 2019.

Ita Cro Business reward je inicijativa koja promovira, štiti i jača sliku talijanskog poduzetništva u hrvatskoj. Ovom nagradom odajemo priznanje članovima Komore, koji su se izdvojili svojim poslovanjem te postigli značajne i zamjetljive rezultate u Hrvatskoj, čime promoviraju odlične bilateralne odnose naših dviju zemalja.

Doprinos koji godinama stvaraju talijanski poduzetnici u Hrvatskoj, u vidu izvoza, prihoda, radnih mjesta te podrške državnom proračunu kroz davanja i doprinose, dokaz su da se realnost talijanskih investitora u Hrvatskoj bazira na jakim industrijskim i komercijalnim temeljima.

Manifestacija ima za cilj i promovirati Grad Zagreb, Zagrebačku županiju te cijelu Hrvatsku, koje su od uvijek jako angažirane u kreiranju pozitivne poslovne klime te su poželjna destinacija za strane investitore.

Večeri su prisustvovali uz članove Komore, Državni tajnik Min. Gospodarstva Zdenko Lucić, Do predsjednik Sabora, Furio Radin, zamjenik pročelnika za gospodarstvo Grada Zagreba, Filip Ćurko, Savjetnik Daniele Borrelli Ambasada Italije, Predsjednik HGK ŽK Rijeka Vidoje Vujić, Generalna Tajnica Hrvatske zajednice županija, Melita Pavlek, predstavnici bilateralnih gospodarskih komora u Hrvatskoj, talijanski i hrvatski poduzetnici.

Predsjednik Talijansko hrvatske gospodarske komore, Francesco Ruffoli u svom je pozdravnom govoru naglasio važnost Komore u promicanju bilateralnih gospodarskih odnosa Italije i Hrvatske, osvrnuo se na prvih pet godina rada Komore

“Prve godine nisu bile lake, tražili smo pravi put, donosili strategije i planove, polako se počeli pojavljivati u javnosti, prvo s malim inicijativama, a s vremenom sve većima i važnijima, i sada s ponosom mogu reći da smo odradili veliki posao!

Postali smo relevantna gospodarska komora, važan čimbenik prepoznat od Hrvatske i Italije, član mreže Assocamerestero, prisutne u 57 zemalja te smo u pristupnom procesu priznavanja od strane Ministarstva ekonomskog razvoja Italije.

Siguran sam, s ovom energijom, ali iznad svega sinergijom među našim članovima, lokalnim vlastima i talijanskim institucijama, sa sustavom „Paese“ , diplomatskom mrežom Italije u Hrvatskoj, stvarat ćemo još bolje inicijative i još više aktivnosti, dajući potporu i usluge našim članovima, a svim talijanskim investitorima koji tek žele stvarati svoju priču u Hrvatskoj, postali smo referentna točka.

Sve aktivniji, sve više strukturirani, sve prisutniji, mi smo pobjednički tim i nećemo se ovdje zaustaviti!“

Državni tajnik, Zdenko Lucić se u obraćanju prisutnima osvrnuo na bilateralne odnose Italije i Hrvatske:

„U ukupnom iznosu direktnih stranih ulaganja, Italija se nalazi na vrlo visokom 4. mjestu. Ukupno je u posljednjih 25 godina iz Italije u Hrvatsku uloženo nešto više od 3,2 milijardi eura.

Investitori iz Italije bili su među prvim investitorima u našu zemlju, a i danas su pri vrhu zemalja koje najviše ulažu u Hrvatsku.

Također, u Hrvatskoj živi gotovo 18 tisuća pripadnika talijanske nacionalne manjine, od čega je 70% njih u Istri, dvojezičnoj regiji gdje talijanski jezik ravnopravan hrvatskom

Ovo je odlična prilika da vam zahvalim na svakom projektu, svakoj investiciji, na povjerenju i doprinosu za nacionalnog gospodarstvo.

Također, kroz Vaše investicije i uspješne priče, Hrvatska jača poslovni imidž te vjerujem da nas čekaju još mnoge zanimljive kompanije iz Italije i cijeloga svijeta.“

G. Filip Ćurko, u ime grada Zagreba je zahvalio svim talijanskim poduzetnicima, svim investitorima koji su u gradu zagrebu pronašli partnera te dao punu podršku Talijansko hrvatskoj gospodarskoj komori, ne samo na za ovu manifestaciju već u svim inicijativama komore.

Svoje obraćanje uzvanicima g. Furio Radin u vrlo emotivnom govoru, prisjetio se samih  početaka, male grupe poduzetnika koja se oformila u savjetodavno tijelo te polako prerasla u Udrugu da bi postala relevantna gospodarska komora, dok je g. Daniele Borrelli, savjetnik Veleposlanstva Italije naglasio tradicionalno prijateljske odnose naših dviju zemalja i istaknuo geografsku važnost Hrvatske koja svojom pozicijom omogućuje talijanskim investitorima polazište za ukupno tržište jugo istočne Europe.

Upravno vijeće Talijansko hrvatske gospodarske komore, nije imalo ni malo lagan zadatak, odabrati tri poduzetnika koji su se poslovanjem istaknuli u ovoj godini jer zaista svaki član komore, izuzetno je važna karika u ovom poslovnom lancu te je bitan čimbenik u stvaranju gospodarskih odnosa, ali i divne suradnje, prijateljske atmosfere i gotovo jedne velike obitelji Komore, istaknula je Generalna Tajnica Andrea Perkov.

Priznanje Ita Cro business reward  2019, tako je otišlo u ruke članovima:

INFOBIP – najbrže rastuća kompanija u svijetu u digitalnoj komunikaciji

FATA SPA – projekt izgradnje termoelektrane u Zagrebu u partnerstvu s HEP -om, inače tvrtka prisutna diljem svijeta u sektoru gradnje i inženjeringa industrijskih postrojenja, elektrana, metalurgije…

FLORIAN INC – Najveća europska drvna industrija prisutna u 5 zemalja, a u Hrvatskoj jedan od prvih talijanskih investitora

U nastavku gala večere, u prepunoj svečanoj dvorani Muzeja Mimara, Komora je proslavila i peti jubilej, kako to i treba biti, uz tortu i glazbu glazbenog sastava Bisneys, specijalizirani za poslovne evente te uz prisustvo mlade pjevačice Sare Andrić, koja je božanstvenim glasom počastila uzvanike izvodeći talijanske pjesme.

Kao pravi slavljenik, Komora je podijelila vrijedne poklone svojim uzvanicima, skulpture od srebra cvijeta šipka, koji je još od antičkih vremena simbol prosperiteta i zajedništva, a izrađeni su ručno u studiju Mastro 7 u Italiji.

Uzvanici su mogli uživati i u izložbi proizvoda Made in Italy, od automobila ispred muzeja, MASERATI, FIAT, ALFA ROMEO I DUCATI, PREKO DIZAJNA, MODE I NAKITA, BRENDOVA DE’LONGHI, CALZEDONIA, CARPISA, LIU JO, MALALAN, ELI FRIULIA PA SVE DO TALIJANSKIH DELICIJA ZAHVALJUJUĆI CAFFE’ VERGNANO , PPD CROATIA – CAMPARI, APEROL, PROSECCO, FERRERO TE AGRIFOOD TOSCANA s autohtonim delicijama pristiglim direktno iz srca Toskane.

Ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez sponzora eventa kojima se Uprava Komore od srca zahvaljuje i ovim pute: ZABA, Ytres, PBZ, Generali osiguranje, Energy Pellets, Florian inc, Wam Adria, ABS Sisak, SC Metalne konstrukcije, Banka Kovanica, Dialogo, Abel & Grenac & Ležaić, B Tec, Infobip i hotel The Westin.