Još jedan uspješan projekt je iza nas, AMBIENTA, 49. međunarodni salon namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije

Još jedan uspješan projekt je iza nas, AMBIENTA, 49. međunarodni salon namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije koji se održao na Zagrebačkom velesajmu od 13.10-16.10.2022.

Pokrovitelji sajma bili su Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske i Grad Zagreb, a partneri sajma Hrvatske šume i Talijansko hrvatska gospodarska komora.

Ambienta je i ove godine predstavila kvalitetan izlagački program potvrđujući status središnjeg poslovnog događaja drvno-prerađivačke industrije i proizvodnje namještaja. Sa sadržajnim fokusom na unutarnjem uređenju, dizajnu i pratećoj industriji, sajam je bio odlično mjesto za inspiraciju u uređenju doma kao i za redizajn postojećih prostora redizajn postojećih prostora te za opremanje poslovnih objekata.

Sudjelovalo je 146 izlagača i suizlagača iz 12 zemalja koji su predstavili razne vrste namještaja za stanovanje, poslovne prostore, hotele i ugostiteljske objekte, dizajnerski namještaj te proizvode i opremu za unutarnje i vanjsko uređenje.

Na otvorenju sajma svima se obratila Renata Suša, direktorica Zagrebačkog velesajma: “Ambienta se kroz godine prometnula u pokret za hrvatsku drvnu industriju, pozicionirala se kao komunikacijska platforma za sve povezane industrije koje se bave aspektima stanovanja, od izgradnje, do opremanja i uređenja objekata, preko dizajna i umjetnosti, kao i posebne ponude za ugostiteljsko uslužnu djelatnost. Ovogodišnje izdanje prezentira tematske cjeline Namještaj i unutarnje uređenje, Design Zone, Građenje i opremanje, Art Fair i HoReCa program koje koncepcijski zaokružuju priču o suvremenom življenju i uređenju prostora.

Veza između održivosti i konkurentnosti aktualna je tema današnjice kojoj se stremi, a zaokuplja mnoge stručnjake i profesionalce ovog područja. Dodala bi i treću, ne manje važnu, odrednicu o kojoj brinemo od vremena kad je sagrađen prvi objekt – a to je ljepota; ljepota arhitekture, življenja, uređenja prostora,.. Životni prostor u kojem boravimo odraz je našeg vizualnog ukusa i našeg osjećaja za vrijednosti; naša potraga za srećom, a ljepota uređenja obećanje je te sreće. Da parafraziram ove riječi De Bottona, potraga je dovršena kada se u svom životnom prostoru osjećate ugodno.“

Sve prisutne pozdravio je i Nj.E., gospodin Pierfrancesco Sacco, Veleposlanik Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj. Tom prilikom istaknuo je da se industrijska snaga jedne zemlje temelji na nekoliko faktora; proizvodnja, inovacije, istraživanje i razvoj s prioritetnim fokusom na održivost u smislu društvene odgovornosti i zelene digitalne tranzicije.

Italija je prisutna u mnogim sektorima hrvatske ekonomije i želimo vidjeti još više hrvatskih proizvođača, software-a iz IT sektora i dizajna u Italiji. Na dobrom smo putu da to i ostvarimo.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Šime Mršić je istaknuo kako je AMBIENTA važan marketinški alat hrvatske drvne industrije u kontekstu prepoznatljivosti na tržištu ova izazovna vremena drvna industrija i dalje kroz zapošljavanje, ukupan prihod i izvoz ima vrlo značajnu ulogu u nacionalnom gospodarstvu.

AMBIENTU je svečano otvorio dr. sc. Luka Korlaet, zamjenik i izaslanik gradonačelnika grada Zagreba koji se osvrnuo na dugačku i važnu povijest Zagrebačkog velesajma i istaknuo da je Velesajam bio treći najvažniji sajam u Europi. S godinama su se na Velesajmu pojavile i još neke djelatnosti poput sportskih i rekao da danas Velesajam živi neki novi život. Istaknuo je tom prilikom da je AMBIENTA odličan pokazatelj tradicije sajamske funkcije Zagrebačkog velesajma kao i činjenicu da se održava u povijesno važnom paviljonu 5.

U subotu 15.10 Talijansko hrvatska gospodarska komora je kao partner sajma organizirala Okrugli stol “Čovjek u središtu projektiranja” s temama:

Ekološka tranzicija, Energetska i okolišna održivost, restauracija i obnova baštine u stambenim jedinicama pod zaštitom uz prisustvo tri renomirana talijanska arhitekta Ing. Corrado Faglioni, Enerplan Spa, Ing. Leonardo Mondini, Arklook Srl, Arch. Shaghayegh Vahidi, Arklook Srl i uz Adu Kezić iz A1 Formata.

Izuzetno smo ponosni na sve sudionike okruglog stola i izlagače, oni su svoje sudjelovanje na jubilarnoj 50. Ambienti 2023. već najavili, a očekujemo još mnoge druge da nam se pridruže do godine.