Crveno i čokolada

Što se dogodi kad kombiniramo vino i čokoladu? Čarolija!

S obzirom na to da su i čokolada i vino sami po sebi izrazito bogati i kompleksni, njihov spoj može proizvesti nevjerojatnu simfoniju aroma i ukusa na vašim nepcima. Kakao i crveno vino su bogati izvori antioksidansa, pa zašto onda ne bismo uživali u njihovoj izvrsnoj kombinaciji?

Da su vino i čokolada savršen spoj za nepce i dušu, to se već dobro zna, no ponekad je potrebno puno znanja, ali i prakse da bi kombinacija bila savršena. 

Enolozi i gastronomi slažu se vino i čokolada sljubljuju se u svojoj slatkoći i gorčini. Primjerice tamna čokolada s velikim udjelom kakaa izvrsno se slaže s jakim crvenim vinima a područje talijanske Toskane upravo je bogato takvim sortama.

Toskanska vina su specifična po okusu i mirisu u kojima prevladava jaka voćna nota a odlično se sljubljuju s divljači, sirevima i naravno tamnom čokoladom. 

Upravo zato smo 7. studenog 2022. u hotelu Westin u Zagrebu održali sajam ”Rosso e Cioccolato” na kojem je glavni cilj bio jačanje i poboljšanje poslovnih odnosa između toskanskih proizvođača vina i hrvatskog vinskog sektora, nastojeći uključiti proizvođače, distributere, vinske stručnjake i sektor “HORECA”, te stvoriti nove poslovne prilike između dva sektora. 

Sajam smo otvorili prezentacijom povijesti toskanskih vina, te čokolade kroz povijest Kraša. 

Osim kroz degustacije, proizvođači talijanskog vina i čokolade gostima su se predstavili kroz Master Show sljubljivanja vina i slastica Ivane Žabjačan slastičarke i somelijerke koja je za ovu prigodu napravila posebne kekse koji su se kušali u kombinaciji s dvije različite vrste vina.

Uvjereni smo da u odnosu na tržište vina još uvijek postoje potpuno neistraženi tržišni prostori za talijanske proizvođače u tom sektoru i čvrsto smo uvjereni u mogućnost opipljivih poboljšanja izvoza navedeni proizvod. 

Iznimno smo zadovoljni brojem posjetitelja sajma koji nam je to dodatni vjetar u leđa za nove projekte koji su pred nama.