Newsletter veljača 2021

Poštovani članovi, suradnici i prijatelji Talijansko-hrvatske gospodarske komore!

Ostavili smo iza sebe godinu koja se ne može riječima opisati, godinu žrtvovanja, boli, nesigurnosti, koja je završila razornim potresom u ovoj zemlji u kojoj radimo, živimo, stvaramo, odgajamo djecu i pokušavamo pridonijeti boljem životu .

Žao nam je što vam ne možemo obećati sa sigurnošću, mirnu i bolju godinu, ali možemo vam obećati da ćemo se potruditi da se to dogodi i da zajedno s vama, naravno, možemo vratiti snagu i energiju novim inicijativama.

Vi ste komora, vi ste pokretačka snaga ove zajednice, uz podršku naše male strukture, talijanskog sustava, i naše mreže Assocamerestero.

Tijekom turbulentne 2020. godine često smo isticali svoju krilaticu #zajednozauspjeh, neumorno smo radili i trudili se biti blizu vas.

Sada taj moto nije samo riječ na papiru, to je misao koja nas mora voditi u našim postupcima.

Pripremili smo program na temelju stvarnih potreba naših članova, očito podložnih promjenama ovisno o situaciji.

U ovom broju biltena pružamo vam kratki pregled aktivnosti i usluga koje smo obavljali, onih koje planiramo, najnovije informacije o gospodarstvu u obje naše zemlje, otvorene pozive i kao i uvijek toplu dobrodošlicu našim novim članovima.

Također vas želimo s ponosom obavijestiti da je Talijansko-hrvatsku gospodarsku komoru priznalo Ministarstvo ekonomskog razvoja Italije, tijekom Konferencije Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva ekonomskog razvoja (MISE i MAECI), održane 28. siječnja. Prihvaćen je jedino zahtjev Talijansko-hrvatske gospodarske komore!

Koristim priliku da zahvalim svim postojećim članovima koji su još jednom ukazali povjerenje našoj Komori, ali i novim koji su prepoznali Komoru kao relevantnog sugovornika tijekom krize.

Posebna zahvala ide Upravnom odboru koji nas je s velikim zalaganjem doveo do kraja puta. Sada je na nama da se još više posvetimo, ojačamo svoje usluge i aktivnosti prema tvrtkama!

Iznad svega, želim vam čestitati, svima vama koji niste odustali, koji ste unatoč velikim poteškoćama pronašli način za opstanak na tržištu, zadržavajući posao i moral. Ponosni smo i čast nam je što pripadamo obitelji borbenih poduzetnika.

Često, gotovo svakodnevno, naši postovi na svim informativnim kanalima završavaju sloganom “Sve će biti u redu i zajedno s uspjehom”, ne kao obične fraze, ali mi smo zaista vjerovali i vjerujemo i dalje!

Upravni odbor

COVID-19 UPDATE

Talijanska unija obvezuje se na  neprestano ažuriranje i ditribuciju informacija u vezi s hitnim slučajem koronavirusa (SARS-CoV-2)

Dodatne informacije mogu se naći na web stranici:

Emergenza COVID-19 (unione-italiana.eu)

Detaljne informacije o epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj  pronađite na web stranici:

   Službena stranica Vlade za pravodobne i točne informacije o koronavirusu

ASSOCAMERESTERO-VIJESTI IZ MREŽE

28 siječnja održan je konferencijski sastanak sa članovima Ministarstva za razvoj gospodarstva i  Ministarstva za vanjske poslove, gdje su revidirani zahtjevi za priznavanje udruga koje djeluju u inozemstvu.

Prihvaćen je jedino zahtjev Talijansko-hrvatske gospodarske komore, koja je već bila povezana s institucijom Assocamerestero.

Čestitamo Komori na ovoj važnoj prekretnici koja je obvezuje, čak i više, da razvije svoje uslužne vještine prema poduzećima kako bi bila aktivan dio mreže komore.

Od 1. veljače 2021. funkciju Generalnog tajnika Assocamerestero, nakon duge profesionalne karijere, u kojoj je, između ostalog, u posljednjih pet godina bio na čelu odjela za internacionalizaciju Unioncamere, preuzima dr. Domenico Mauriello.

“Teško razdoblje kroz koje svi prolazimo i duboke promjene za koje sam siguran da će ih okarakterizirati i sljedećih nekoliko godina, moraju nas, međutim, odmah uključiti u izgradnju nove faze naše mreže: faze koja ne prolazi samo kroz jačanje daljnjih odnosa s našim institucionalnim suradnicima i operativnu vezu između Talijanskih gospodarskih komora i Talijanskih gospodarskih komora u inozemstvu,  koja također osigurava potrebnu i kontinuiranu predanost u definiranju pravovremenih odgovora na nove  potrebe tvrtki “, naglašava Dr. Mauriello

Sretno našem novom Generalnom tajniku!

NAJNOVIJE INFORMACIJE ZA PODUZETNIKE U 2021

U 2021. godini smanjuju se stope oporezivanja porezom na dohodak koje se primjenjuju pri oporezivanju godišnjih i konačnih dohodaka te paušalnog oporezivanja djelatnosti:

porezna stopa od 24% smanjuje se na 20%

porezna stopa od 36% smanjuje se na 30%

porezna stopa od 12% smanjuje se na 10%.

Ukida se oporezivanje godišnjom stopom od 24 % poreznih obveznika koji su ostvarili dodatne primitke po osnovi drugog dohotka do visine peterostrukog iznosa osnovice osobnog odbitka. Svi dohoci za koje se utvrđuje godišnji porez na dohodak  ulaze u prag od 360.000 kuna ispod kojeg će se porez plaćati po stopi od 20%, a iznad kojeg po stopi od 30%.

Porezna uprava će utvrđivati poreznu obvezu po dohotku ostvarenom od najamnine i zakupnine pokretnina i nekretnina po službenoj dužnosti na temelju podatka dostavljenih od strane javnih bilježnika, s obzirom da se njima propisuje obveza dostavljanja ovjerenih isprava o ostvarivanju najamnine i zakupnine pokretnina i nekretnina poreznih obveznika.

Porez na drugi dohodak, na primitak utvrđen kao razliku između vrijednosti stečene imovine i značajnih izdataka i dokazane visine sredstava za njihovo stjecanje s druge strane, uvećavat će se za 100% obračunatog poreza umjesto dosadašnjih 50%.

Minimalna plaća

Vlada je na sjednici 29. listopada 2020. godine donijela Uredbu o visini minimalne bruto plaće za 2021. godinu u iznosu od 4.250,00 kuna čime se minimalna neto plaća povećava na 3.400 kuna.  U 2019. godini minimalna bruto plaća iznosila je 4.062,51 kunu, a neto 3.250 kuna mjesečno.

Porez na dodanu vrijednost

Povećava se prag za primjenu postupka oporezivanja prema naplaćenim naknadama na 15 milijuna kuna godišnje umjesto dosadašnjih 7,5 milijuna.  Porezni obveznici koji žele početi primjenjivati postupak oporezivanja prema naplaćenim naknadama od 1. siječnja 2021. godine mogu najkasnije do 20. siječnja 2021. godine podnijeti pisanu izjavu nadležnoj ispostavi Porezne uprave.

Proširuje se mogućnost primjene obračunske kategorije PDV-a pri uvozu iz trećih zemalja. Smatrat će se da je PDV pri uvozu plaćen ako ga porezni obveznik upisan u registar obveznika PDV-a iskaže kao obvezu u prijavi PDV-a, a za takav način obračunavanja i plaćanja PDV-a prethodno mu je, uz ispunjene uvjete, Carinska uprava kroz carinsku deklaraciju izdala odobrenje o plaćanju PDV-a pri uvozu putem prijave PDV-a.

Ukida se oslobođenje od plaćanja PDV-a za male pošiljke uvezene u Europsku uniju čija je vrijednost manja od 22 eura od 1. srpnja 2021.  Kod prodaje dobara na daljinu vrijednosti do 1.135 kuna, od strane poreznog obveznika koji nema sjedište u EU putem uporabe elektroničkog sučelja osobi koja nije porezni obveznik u EU, isporučiteljem će se smatrati porezni obveznik koji putem elektroničkog sučelja omogućuje prodaju te će on biti obvezan obračunati PDV u trenutku prodaje.

Od 1. srpnja 2021. godine stupa na snagu primjena posebnog postupka oporezivanja kod isporuka usluga i prodaju dobara na daljinu osobama koji nisu porezni obveznici u drugim državama članicama.  Do ove promjene su se npr. hrvatski porezni obveznici koji isporučuju dobra fizičkim osobama s boravištem u drugim državama članicama po prelasku određenog praga isporuka u svakoj od tih država morali registrirati za PDV.  Primjenom ovog postupka izbjegava se potreba za ovim registriranjem, a PDV se prijavljuje i plaća u Hrvatskoj iako se i dalje obračunava po stopi koja vrijedi u zemlji u koju se isporuka obavlja.

   Za više informacija posjetite: Vijesti – Porezne promjene u 2021. – objavljeni pravilnici… (porezna-uprava.hr)

ODRAĐENE AKTIVNOSTI

KORPORATIVNA TRANZICIJA U CILJU OPTIMIZACIJE LJUDSKOG KAPITALA- webinar održan 11. veljače

Prvi webinar u nizu informativnih / trening webinara za poduzetnike koje Talijansko-hrvatska gospodarska komora organizira u suradnji s članovima komore – Manpower group i uz potporu Veleposlanstva Republike Italije u Zagrebu.

Webinari imaju za cilj informirati vas o svim srodnim temama za poboljšanje vaših radnih procesa uz prisustvo i znanje najboljih stručnjaka u tom području.

Lana Surla – HR partnerica tvrtke Assert International i Christian Čoklica – voditelj poslovnog razvoja ManpowerGroup Hrvatska pod moderiranjem Andree Perkov – generalne tajnice Talijansko-hrvatske gospodarske komore, kroz niz aktualnih pitanja, razgovaralo se o vrlo aktualnim pitanjima promjena i dinamika razvoja tržišta rada uslijed ekonomskih utjecaja krize COVID – 19.

Nakon pozdravnog govora predstavnika Veleposlanstva Talijanske Republike u Zagrebu, šefa Gospodarske misije u Hrvatskoj dr. Ilario Schettina, s kojim je organiziran webinar, sudionici su se upoznali s rezultatima Assert-ovog globalnog istraživanja International i ManpowerGroup.

Surla i Čoklica predstavili su odnos između investicija i nezaposlenosti te prognoze vezane uz migraciju radne snage i oporavak tržišta jugoistočne Europe. Također su predstavili i usporedili kratkoročna i dugoročna rješenja problema optimizacije radnih mjesta i financijske stabilnosti tvrtki u nepovoljnim tržišnim uvjetima.

PREDSTOJEĆE AKTIVNOSTI TROMJESEČJA

Kalendar niže navedenih aktivnosti , za koje će, prema običaju biti poslane pozivnice s datumima i dnevnim redom

OŽUJAK

WEBINAR U SURADNJI S PBZ-om U HRVATSKOJ –

“EURO U HRVATSKOJ”

U skladu s planom pridruživanja eurozoni, do 1. siječnja 2023. kao ciljnim datumom, Hrvatska mora u sljedećem razdoblju sudjelovati u ERM-u ispunjavajući konvergencijske kriterije, kao i provesti mjere na području sprečavanja pranja novca, jačanja poslovnog okruženja , upravljanja javnim sektorom i pravosuđem.

Kako bi se što bolje pripremili za ovu promjenu i ono što se izravno mijenja za poduzetnike, to su glavne teme na koje webinar mora odgovoriti. Uz prisustvo predstavnika hrvatske središnje banke i direktora financija grupe Intesa Sanpolo – PBZ, dr. Antonija Bergalija, tvrtke će biti informirane o akcijama koje treba provesti, politikama, konverziji depozita i zajmovima.

 Webinar će se održati u  elektroničkom obliku u trajanju od jednog sata sa radionicom pitanja i odgovora, 18.ožujka!

 START THE FUTURE

 Kao partner WMF-a – WE FAKE FUTIVAL FESTIVAL – Festivala inovacija i digitalizacije, THGK organizira događaj u Hrvatskoj tri mjeseca ranije – START THE FUTURE. U partnerstvu s raznim hrvatskim razvojnim centrima i tvrtkom Infobip, članicom THGK, natjecanje za nacionalne start-upove s hrvatskim institucijama i tvrtkama pod nazivom Start The Future, organizirano u hibridnom modelu i uz sponzore događaja, dat će tri najbolja startupa koja će u lipnju sudjelovati na WMF-u u Riminiju i predstaviti svoje inovacije.

Infobip, glavni partner koji je prije samo deset godina bio startup, sada prva tvrtka “jednorog” u Hrvatskoj, izvrstan je primjer dobre prakse, a osim toga u svom kampusu Pangea organizira trening za mlade, tečajeve i mogućnost istraživanja i razvoja, gdje sudjeluju brojni međunarodni studenti i inovatori.

Žiri sastavljen od režije WMF-a uz nazočnost direktora WMF-a Cosmana Lombarda zajedno s članovima Hrvatske, zamjenikom predsjednika uprave PBZ-a, Alessiom Cioniem, direktorom security ZABA-e, Albertom Gusellom, vice dekana FER-a Mariom Vražić, direktor ZICER-a, Frane Šesnić imat će težak zadatak odabrati najbolju trojicu. Sretno mladim inovatorima!

TRAVANJ

WEBINAR U SURADNJI SA ZABA bankom- CYBER SIGURNOST

Webinar zakazan za travanj u suradnji sa Zagrebačkom bankom – Unicredit grupom i talijanskom tvrtkom za razvoj softvera Brightcyde, PBZ – Intesa Sanpaolo, pokušati će pružiti informacijske i sigurnosne alate za korištenje poslovnih usluga i digitalnih procesa. Sa govornicima, stručnjacima na tom području, suradnici dobivaju sve potrebne informacije i imati će priliku sudjelovati u interaktivnoj radionici radi razjašnjavanja svih nedoumica na tu temu.

Koji su alati, kako osigurati digitalne podatke i procese te kako i što su financijske institucije stvorile za kupce, objasnit će tijekom webinara Zagbrebačka banka – Unicredit grupa i talijanska tvrtka za razvoj softvera Brightcyde.

Govornici su OCD ZABA-e – dr. Alberto Gusella, iz Brighcyde dott. Fabio Lorenzo, OCD PBZ-a, dr. Milan Parat.

Sudjelovanje za članove Komore je besplatno.

WEBINAR “JAVNA NABAVA“

THGK će  u partnerstvu s agencijom  Forca digital  i PWC Hrvatska  organizirati niz informativnih / obrazovnih webinara na temu EU fonda za oporavak, počevši od svibnja.

Uvodni webinar čiji je cilj pristupiti tome kako i na koji način najbolje iskoristiti potencijal natječaja javne nabave te kako i na koje se načine prijaviti, koja je dokumentacija potrebna; i izvrstan uvod u prijeko potrebne lekcije o potencijalu EU fonda za oporavak.

Uvodni webinar održat će se elektroničkim putem u  travnju sa govornicima tvrtke PWC, stručnjacima na tom području, koji će pružiti informacije o toj temi.

Sudjelovanje za članove Komore je besplatno.

ROADSHOW ITALIA – online

Tijekom 2021. planiraju se dva događaja ove vrste, organizirana u suradnji s Talijansko-srpskom gospodarskom komorom kako bi se stvorila vrsta događaja koji može bolje predstaviti ekonomski potencijal i relevantni industrijski sektori  jugoistočne Europe. S obzirom na zdravstvenu situaciju i ograničenja putovanja zbog  epidemiološke situacije uslijed Covid-19, ove će godine po prvi puta Roadshow biti organiziran u online formatu, putem jedne od odabranih platformi, u suradnji s utvrđenim talijanskim regijama – u travnju Udine-Pordenone regija u suradnji s Confindustria Udine i gospodarska, industrijska i obrtnička Komora Udine-Pordenone.

THGK će pokušati najbolje predstaviti gospodarski potencijal i relevantne industrijske sektore Hrvatske, grupirajući tvrtke članice koje pripadaju različitim sektorima, kako bi im se omogućilo veća vidljivost, stvoriti nove kontakte, predstaviti poslovne i investicijske mogućnosti u regiji. Dio događaja bit će posvećen promicanju aktivnosti THGK i drugih Komora koje sudjeluju te njihovih usluga.

Popratni event slijedi s  B2B sastancima!

SVIBANJ

EU RECOVERY FUND

Uz potporu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Ministarstva vanjskih poslova, THGK u partnerstvu s agencijom Forca digital i PWC Hrvatska organizira niz informativno-edukativnih webinara na temu EU Recovery fond, od pripreme  projekta do završnih izvještaja.

Serija webinara održat će se online putem u 3 sesije tijekom mjeseci:

Svibanj – općeniti podaci o fondu, raspodjeli sredstava za Republiku Hrvatsku i mogućnostima za mala i srednja poduzeća

Lipanj – uvjeti za prijavitelje i način pripreme projektne dokumentacije

Srpanj – priprema izvještaja i evaluacija projekata

Seminari će biti organizirani uz simultano prevođenje na talijanski i hrvatski jezik

Cijena sudjelovanja za članove komore 10 € (75,00 HRK) za jednu sjednicu

Cijena sudjelovanja za tvrtke koje nisu članovi 20 € (150,00 HRK) za jednu sesiju

AKTUALNI NATJEČAJI

  Grad Zagreb- natječaj za jednokratnu financijsku potporu udruga    Grad Zagreb službene stranice

  EU dnevni tenderi    Release calendar – TED Tenders Electronic Daily (europa.eu)

   ERASMUS +  Bandi | Erasmusplus

DOBRODOŠLICA NOVIM ČLANOVIMA

-LOVATO KONČAR d.o.o.-              

Društvo LOVATO KONČAR d.o.o. osnovano je 2019. godine izdvajanjem poslovnog područja proizvodnje grebenastih i kompaktnih sklopki iz društva Končar – Niskonaponske sklopke i prekidači. Novo društvo zatim preuzima LOVATO ELECTRIC iz Bergama.

LOVATO ELECTRIC je tvrtka u obiteljskom vlasništvu sa stogodišnjom tradicijom u proizvodnji niskonaponske sklopne opreme. Kao dugogodišnji poslovni partner Končara predstavljala je logičan izbor za daljnji razvoj djelatnosti.

LOVATO KONČAR d.o.o. nastavlja višedesetljetnu tradiciju proizvodnje sklopki, koje su u svijetu prepoznatljive i široko prihvaćene. Osim sklopki za izmjenične struje, tvrtka danas u svom proizvodnom programu ima i istosmjerne rastavne sklopke za fotonaponske sustave.

Ime LOVATO KONČAR sinonim je za visoku razinu kvalitete i pouzdanosti proizvoda. Svoje proizvode tvrtka izvozi na sve kontinente, u više od 30 zemalja svijeta. Izvoz čini 90% ukupne proizvodnje. Najveći izvoz ostvaruje se u Veliku Britaniju, Italiju i Sjedinjene Američke Države.

Društvo njeguje ugled društveno odgovornog subjekta, a temelji se na kvalitetnim odnosima sa svim zainteresiranim stranama: zaposlenicima, kupcima, partnerima i dobavljačima. U društvu su stalno zaposlena 82 radnika.

Sjedište tvrtke LOVATO KONČAR d.o.o. je u Zagrebu, Borongajska cesta 81b.

www.lovatokoncar.hr

  • PRICEWATERHOUSECOOPERS d.o.o., Hrvatska (PWC) –

1997. godine su Coopers & Lybrand i Price Waterhouse otvorili svoje urede u Hrvatskoj. Svjetsko udruživanje ovih dviju organizacija stvorilo je 1998. godine PwC koji poznajemo danas. PwC Hrvatska osniva 2012. godine novu pravnu osobu, PricewaterhouseCoopers Savjetovanje d.o.o.

Naš portfelj klijenata uključuje neke od najvećih hrvatskih i multinacionalnih poduzeća u Hrvatskoj. Tijesna suradnja s ekonomskim i državnim tijelima dopušta nam ići ukorak s poslovnim okruženjem koje se neprestano mijenja, a u kojem poduzeća posluju u Hrvatskoj.

Imamo više od 200 stručnjaka u Hrvatskoj, uključujući 5 partnera, koji su usredotočeni na pružanje inovativnih savjeta i rješenja za Vaše specifične potrebe i koji imaju globalnu perspektivu potrebnu za rješavanje složenih poslovnih pitanja današnjice.

Naš cilj u PwC Hrvatska je izgrađivanje povjerenja u društvo i rješavanje važnih problema. Činimo mrežu tvrtki u 158 zemalja s više od 250.000 ljudi koji se zalažu za pružanje kvalitetnih usluga na područjima revizije i računovodstvenog savjetovanja, poslovnog savjetovanja i poreznih usluga. Posjetite www.pwc.hr da biste doznali više i rekli nam što vam je važno.

Adresa u Zagrebu: Heinzelova ulica 70

Posjetite www.pwc.hr da biste saznali više i rekli nam što vam je važno.

POSEBNA PONUDA ZA ČLANOVE THGK – AUTOFLOTA

AUTOFLOTA je specijalizirana tvrtka koja nudi individualno prilagodljiva rješenja za leasing i upravljanje voznim parkom, bez obzira na marku vozila.

AUTOFLOT dio je grupe TRCZ koja se već više od 25 godina bavi prodajom i održavanjem automobila i lakih gospodarskih vozila. AUTOFLOTA ima ugovorni odnos s klijentom.

Klijentima je na raspolaganju  all-inclusive s mjesečnom naknadom koja uključuje najam i servis vozila, dodatne količine guma, obvezno i ​​kasko osiguranje, registraciju i ostale usluge koje prate upotrebu vozila tijekom ugovornog razdoblja.

Kontakti: AUTOFLOTA d.o.o.

Savska Opatovina42

HR –10090, Zagreb

OIB: 96788157124                                                                              HR: +385 912406 016

petar.petravic@flota.hr                                                                     www.flota.hr ; inflo@flota.hr

Intera presentazione, la gamma dei servizi e Flota servizi digitali saranno inviati via e-mail a tutti gli associati!

Rivolgetevi con la fiducia!

CAMERA DI COMMERCIO ITALO CROATA

Via Draškovićeva 58/1

Zagabria, Croazia

info@ccic.hr

ccic@arubapec.it

00385 91 1114044

TALIJANSKO HRVATSKA GOSPODARSKA KOMORA

Draškovićeva 58/1

Zagreb, Hrvatska

info@ccic.hr

ccic@arubapec.it

00385911114044

www.ccic.hr/it