Nova investicija koja će poboljšati proces upravljanja otpadom

Na sastanku održanom 7. srpnja 2022. u Hrvatskom Saboru u organizaciji Hrvatskog Odbora za gospodarstvo sastali su se predstavnici Butanplina, nizozemske Dimete, obje članice SHV Holdinga, predstavnici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, predsjednik Odbora za gospodarstvo te saborski zastupnici članovi Odbora za gospodarstvo. 

Cilj sastanka bio je predstaviti investiciju planiranu u Hrvatskoj koja bi unaprijedila proces upravljanja otpadom što je neophodno djelovanje u vezi s klimatskim promjenama i trendovima u proizvodnji i distribuciji energenata. 

Projekt gospodarenja otpadom s kojim se unaprjeđuje proizvodnja i korištenje obnovljivog i recikliranog ugljičnog dimetil etera (“rDME”), održivog tekućeg plina s niskim udjelom ugljika, kako bismo podržali defosilizaciju LPG industrije na globalnoj razini. Obnovljivi i reciklirani ugljik DME (rDME) je sigurno, održivo gorivo koje može podržati defosilizaciju transporta, kućnog i industrijskog grijanja i kuhanja.

Dimeta ima za cilj ubrzati usvajanje rDME-a poticanjem i povećanjem proizvodnje.

Luca Vailati, direktor poslovnog razvoja DIMETA-e istaknuo je kako termokemijska pretvorba otpada u rDME nema izgaranja te da je to proces visoke energetske učinkovitosti i ne uzrokuje zagađenje zraka. Claudio Canaccini predsjednik Talijansko-hrvatske gospodarske komore i generalni direktor Butanplina dodao je da je proizvodnja rDME usklađena s najstrožim ciljevima EU-a za stakleničke plinove. Uz Lucu Vailatija i Claudia Canaccinija sastanku su prisustvovali i 

Ilario Schettino, prvi tajnik i voditelj Gospodarsko-trgovačkog ureda Veleposlanstva Italije u Zagrebu, Claudio Canaccini predsjednik Talijansko-hrvatske gospodarske komore i generalni direktor Butanplina te Andrea Perkov, generalna direktorica Talijansko-hrvatske gospodarske komore i Tea Knežević, savjetnica za odnose s javnošću Talijansko-hrvatske gospodarske komore.

Projekt gospodarenja otpadom predstavili su pred predstavnicima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja (Ivo Milatić državni tajnik, Mile Horvat državni tajnik i Mario Roboz, viši savjetnik-specijalist, Služba za dozvole i prekogranični promet otpadom). 

Sastanak je vodio Žarko Tušek, predsjednik Odbora za gospodarstvo uz prisustvo saborskih zastupnika (Tomislav Klarić član Odbora za gospodarstvo i gradonačelnik grada Bakra, Nadica Dreven Budinski članica Odbora za gospodarstvo, Anton Kliman član Odbora za financije i državni proračun). 

U naredim mjesecima investitor ima namjeru posjetiti nekoliko strateških lokacija u Hrvatskoj te u skladu s lokalnom samoupravom donijeti konačnu odluku o točnoj lokaciji investicije.