Nove mjere protiv koronavirusa

Premijer Giuseppe Conte potpisao je dekret od 9. ožujka 2020. kojom se utvrđuju nove mjere za suzbijanje i suprostavljanje širenja virusa Covid-19 na nacionalnom teritoriju.

Dekret proširuje mjere iz čl. 1 dekreta od 8. ožujka 2020. na čitav nacionalni teritorij. Također je zabranjeno okupljanje ljudi na javnim mjestima ili otvorenim za javnost. Nadalje, izmijenjeno je pismo članka 1. dekreta od 8. ožujka 2020. o sportskim događajima i manifestacijama.

Ove odredbe na snazi su od 10. ožujka 2020. godine i na snazi su do 3.travnja 2020.

Tekst dekreta u pdf-u:

Nove operativne mjere u Hrvatskoj od ponoći 10 ožujka:

• Svi građani koji dolaze iz regije Lombardija i pokrajina navedenih u Dekretu premijera od 6. ožujka (Modena, Parma, Piacenza, Reggio Emilia, Rimini, Pesaro, Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano-Cussio-Ossola, Vercelli, Padova, Treviso, Venecija, Bolzano) bit će podvrgnuti 14-dnevnoj obveznoj karanteni u strukturi koju će povremeno odabrati hrvatske vlasti. Mjera će se također odnositi na građane koji dolaze iz kineske provincije Hubei, njemačke regije Sjeverna Rajna-Vestfalija, korejskog grada i provincije Daegu i Cheongdo te Irana;

• Građani koji dolaze iz regija Južnog Tirola, Emilije Romagne, Marchea, Pijemonta i Veneta bit će podvrgnuti 14-dnevnoj obavezi samoizolacije. Te će se mjere odnositi i na građane s cijelog područja Kine, Hong Konga, Južne Koreje, Japana i Singapura;

Hrvatske vlasti pozvale su svoje građane da odgode bilo kakva putovanja u “zemlje i regije koje su najviše pogođene epidemijom koronavirusa”. Konačno, zabranjeni su sastanci, demonstracije i okupljanja bilo koje vrste u kojima bi sudjelovalo više od 1000 ljudi.