Od subote se sve mijenja – Nove epidemiološke mjere u RH

Ovo je najnoviji nacrt mjera koji, nakon rekordnog dana pozitivnih slučajeva zaraze koronavirusom, je donesen  u uskom vladinom kabinetu kojeg  premijer Andrej Plenković tek treba biti potvrditi. Mjere će javnosti biti predstavljene danas nakon sastanka Vlade koji se održava u 12:00 i  bit će na snazi ​​do Badnjaka, kada će se, bez obzira na epidemiološku situaciju, procijeniti hoće li biti ublažene ili nastavljene.

Epidemiološka krivulja nastavlja neumoljivo rasti i vlada napokon odlučuje poduzeti strože mjere kako bi pokušala obuzdati drugi val pandemije Covid-19. Danas će tijekom izvršne sjednice biti donesena nova ograničenja koja će ostati na snazi ​​do Božića i koja bi uglavnom trebala utjecati na ugostiteljstvo: barovi i restorani će biti zatvoreni, neće se moći organizirati vjenčanja, kao ni sajmovi. Zatvaranje također za kladionice, zaustavljanje i za sportske događaje i treninge, što će biti dozvoljeno samo sportašima I i II kategorije u pojedinačnim sportovima. U javnom prijevozu kapacitet javnog prijevoza treba smanjiti na 25-30%.

S druge strane, škola ostaje u fizičkoj prisutnosti. Prema neslužbenim izvorima, ministar obrazovanja Radovan Fuchs objasnio je da je u školama “samo 0,36% djece oboljelo od koronavirusa” i stoga je učenje na daljinu isključeno “također i zbog psiho- fizičkog stanja učenika “. Kina i kazališta također bi trebali ostati otvoreni, kao i fitnes centri, uz daljnje strože mjere.