Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u svrhu sprječavanja širenja zaraze novim koronavirusom u trajanju od 30 dana.

Slijedom izvanredne međunarodne  zdravstvene situacije koja se odnosi na širenje COVID-19, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske usvojio je strože mjere zaštite javnog zdravlja, koje će biti na snazi ​​ 30 dana te stupaju na snagu od četvrtka 19.03.2020., a mijenjati ili proširiti će se na temelju razvoja daljnje situacije:

– Obveza poštivanja međuljudskih udaljenosti od najmanje dva (2) metra u zatvorenim prostorima i jednog (1) metra na otvorenom.

– Obustava svih javnih događanja i događanja organiziranih s više od 5 sudionika;

– obustava svih komercijalnih aktivnosti, osim trgovina koje prodaju prehrambene proizvode, lijekove, benzinske stanice, higijenske proizvode, proizvode za djecu, proizvode za životinje, praonice;

– obustava aktivnosti za barove i restorane, osim dostave hrane te pučkih kuhinja;

– obustava svih kulturnih aktivnosti i događanja;

– obustava svih natjecanja i sportskih događaja;

– obustava svih vjerskih događaja;

– Zabrana prelaska hrvatske granice u oba smjera, uz izuzetak i uvijek u skladu s mjerama zemlje odakle se dolazi, za diplomate, vojsku, medicinsko osoblje, auto prijevoznike, prekogranične radnike.

– Hrvatskim državljanima bit će omogućen povratak iz trećih zemalja, što vrijedi i za građane EU, čak i u tranzitu, zbog povratka u njihove zemlje.

Policiji je povjerena zadaća osiguranja praćenja i primjene tih mjera.

Vlasti su u Hrvatskoj objavile da je do sada zabilježeno 102 slučaja oboljelih od  COVID-19. Preminula je jedna osoba. Pet ih se oporavilo.