ODRŽAN WEBINAR O “PRIJELAZU IZ LOKALNE VALUTE U EURO”

Na webinaru koji se održao u četvrtak, 18. ožujka 2021., kojeg je organizirala Talijansko hrvatska gospodarska komora  u suradnji s PBZ-om, uz podršku Veleposlanstva  Republike  Italije u Zagrebu, stručnjak za tu temu, financijski direktor Intesa Sanpaolo, Antonio Bergalio , predstavio je temu „Tranzicija iz lokalne valute u euro“ kako bi poduzetnike na najbolji mogući način pripremio za ovu promjenu.

Antonio Bergalio, financijski direktor tvrtke Intesa Sanpaolo, uz pomoć moderatorice Andree Perkov – Generalne tajnice Talijansko hrvatske gospodarske komore, kroz prezentaciju najviše kvalitete u obliku dijaloga i odgovora na mnoga pitanja, razgovarao je o vrlo aktualnim pitanjima vezanim uz nadolazeće promjene.

Nakon pozdravnog govora predstavnika Veleposlanstva Republike Italije u Zagrebu, šefa Gospodarske misije u Hrvatskoj Ilario Schettina, uz čiju je podršku organiziran webinar, uslijedio je kratki govor počasnog gosta, Viceguvernera HNB Michael Faulend. Nakon toga sudionici su se upoznali s Nacionalnim planom za uvođenjem eura.

Tijekom izlaganja Bergalio odgovorio je na niz pitanja o tranziciji kako bi se poduzetnici na najbolji mogući način pripremili za ovu promjenu i definirao što će se za njih promijeniti kad Hrvatska uđe u eurozonu.

Obrađene teme definirane su u ključnim točkama: uvođenje eura, utjecaj na pojedi i tvrtke, glavne promjene koje očekuju banke, kao i činjenica da će Hrvatska u sljedećem razdoblju sudjelovati u ERM II radi bolje pripreme za pridruživanje eurozone od 1. siječnja 2023.

Svi sudionici pokazali su zanimanje i sreću zbog činjenice da je, prvi u nizu zajedničkih panela, uspješno proveden i uz vrlo proaktivnu raspravu.