POŽEŠKI GOSPODARSKI FORUM, Zagreb 03.11.2017.

U petak, 03. studenog 2017. održan je drugi Požeški  gospodarski forum u hotelu Westin.

Iz uvodnog teksta prezentacije izdvajamo:

“Potaknuti uspjehom prvog požeškog  foruma, ove se godine okupljamo s fokusom na nove teme i još konkretnija rješenja za pitanja razvoja poljoprivrede, srednjeg i malog poduzetništva te turizma u našoj regiji. Udruživanjem s partnerima iz Amcham-a, Udruge gospodarstvenika Posušja i Udruge talijanskih poduzetnika u Hrvatskoj, ovogodišnji Forum dobiva i međunarodni karakter.”

Na Forumu su brojni ekonomski stručnjaci kroz panele i predavanja govorili o temama održivog regionalnog razvoja te repozicioniranja i rebrandinga prostora Požeštine. Ovaj respektabilni skup organizirala je Udruga Požežana i prijatelja Požege “Vallis Aurea”.

Izlaganjem na temu Poljoprivreda za 21. stoljeće,  Forum je otvorio ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

– Na papiru izgleda dobro, imamo milijun hektara poljoprivrednog zemljišta, 165 tisuća OPG-ova, 105 tisuća onih koji primaju neku vrstu potpore, potpore iz godine u godinu su sve izdašnije. Međutim, kada dođemo na realno stanje vidimo da smo samodostatni u mandarinama i još dvije, tri kulture i tu staje cijela priča. Nikad nismo proizvodili manje nego sad čak ni u ratnim godinama, nismo pokriveni kada govorimo o segmentu izvoza i uvoza. Nikad više novca, nikad manje proizvodnje i poteškoća na tržištu, poručio je ministar  Tolušić.

Profesor Anđelko Akrap s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu osvrnuo se na aktualni demografski trenutak i problem iseljavanja, dok je Davor Majetić , glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca govorio o izazovima poduzetništva u Slavoniji. Među brojnim zanimljivim temama govorilo se i o pametnim gradovima koji u svakodnevnom radu koriste razvoj najnovijih tehnologija koje im pomažu u komunikaciji s građanima, alternativnim načinima financiranja, poslovanju s bankama, primjenama ICT-a u destinacijskom marketingu i slično. U drugom dijelu održane su specijalizirane radionice i B2B networking na temu industrije i trgovine te turizma.

Forumu su prisustvovali ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić i ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Davor Huška, župan Požeško-slavonske županije, Alojz Tomašević te gradonačelnici i načelnici s područja županije kao i druge osobe iz gospodarskog, političkog i javnog života.