Predstavljanje helikoptera, opremljenog kao manja jedinica intenzivne njege

S ponosom prenosimo još jedan uspjeh našeg člana ELI ADRIATIK, koji je nositelj priznanja ITA CRO BUSINESS REWARD 2018.

U petak, 19. listopada na aerodrom u Pribislavcu sletio je suvremeni sanitetski helikopter s djelatnicima hitne službe iz Ljubljane i Italije. Riječ je o dugogodišnjoj suradnji, a ovog su puta svojim dolaskom omogućili predstavljanje helikoptera, opremljenog kao manje jedinice intenzivne njege.

Djelatnici Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije u dogovoru s djelatnicima hitne medicinske pomoći iz Ljubljane i Italije organizirali su kratko predstavljanje suvremene opreme koju sadrži sanitetski helikopter.

– Suradnja je počela već davnih dana, a nedavno smo se sreli na natjecanju hitnih službi u Sloveniji, gdje smo dogovorili ovu prekograničnu suradnju. Povezuje nas taj poseban osjećaj spašavanja, a danas su izdvojili vrijeme da nam pokažu svu opremu s kojom se služe – kazao je glavni tehničar Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije Romeo Novak.

To je prijevozno sredstvo koje postiže veliku brzinu, a zahvaljujući odgovarajućoj medicinskoj opremi početak liječenja omogućen je već tijekom prijevoza pacijenata do bolnice. O posjetu Međimurskoj županiji ispričao nam je djelatnik Kliničkog centra Ljubljana Robert Sabol, čiji korijeni potječu iz Goričana.

– Trenutno živim i radim u Ljubljani, surađujem s tvrtkom ‘Elifriulia’, koja se bavi helikopterskim spašavanjem već više od 30 godina te smo danas odlučili predstaviti suvremeni helikopter po europskim standardima. S istim sanitetskim helikopterom imali smo čast sudjelovati na vježbi u Vinkovcima te smo na povratku dobili priliku sletjeti u Međimurju. Tako je po prvi put u Međimurje sletio pravi namjenski helikopter za spašavanje, rekao je. Elifriulia je 2017. godine u Hrvatskoj otvorila tvrtku Eliadriatik, a njihovim zaslugama je i stigao helikopter u Pribislavec.

Helikopter je potpuno opremljen kao i sanitetsko vozilo, a postiže i veliku brzinu zbog hitnih slučajeva. U vremenskom roku od 10 minuta, helikopter može proći 40-ak kilometara, što znači da bi iz Čakovca do Zagreba hitnog pacijenta zbrinuli u 20 minuta. Živjeti za spašavanje ljudi zaista je riječima neopisiva životna misija – kazao je Robert.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *