Prve impresije i ideje novog konzula dr. Bradaninija

Nekoliko sati nakon dolaska u Hrvatsku i tijekom svog prvog dana na dužnosti generalnog Konzula Italije u Rijeci, dr. Bradanini iznio je svoje prve impresije i ideje. Suradnja, slušanje i dijalog tri su ključne riječi njegovog razmišljanja kojih će se  držati tijekom svog mandata u Hrvatskoj.

“Još nisam službeno upoznao nijednu Talijansku zajednicu koja djeluje na teritoriju, ali to ću probati učiniti što je prije moguće”.

Diplomirani politolog, dr. Bradanini magistrirao je europske studije na Europskom fakultetu u Bruggeu (Belgija) te je stekao doktorat političkih znanosti s tezom o europskom integracijskom procesu i talijanskim sindikatima tijekom 90-tih. Diplomatsku karijeru započeo je 2013. godine, a Rijeka je njegova druga misija u inozemstvu, nakon što je stekao iskustvo u Predstavništvu Ujedinjenih naroda u Rimu.

Konzul je naglasio da Hrvatsku već poznaje pošto je radio u Generalnoj upravi Europske unije, za područje Jadrana i Balkana, ali da osim radnog iskustva, Hrvatsku poznaje i po brojnim turističkim putovanjima naglasivši da je Hrvatska prekrasna i gostoljubiva zemlja. Dr. Bradanini dodao je da ne zna hrvatski jezik, ali će ga probati naučiti što je prije moguće.

Što se tiče Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020., novi konzul naglašava da je to “izvanredna prilika za grad i za cijelu Hrvatsku, posebno u kontekstu hrvatskog predsjedništva Europskom unijom u prvoj polovici ove godine”.

Kompletan intervju dr. Bradaninija možete pogledati na sljedećoj poveznici: https://lavoce.hr/attualita/bradanini-ascoltare-e-dialogare-e-fondamentale