Službeno počelo hrvatsko presjedanje Europskom unijom!

Dana 9. siječnja 2020. službeno je počelo hrvatsko predsjedanje Europskom unijom. U Zagreb je stigla gotovo cijela Europska komisija na čelu s predsjednicom Ursulom von der Leyen i predsjednikom Charlesom Michelom.

Početak hrvatskog presjedanja Vijećem Europske unije obilježen je dolaskom članova Europske komisije u Zagreb i jučerašnjim koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu. Uoči koncerta, predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je ”Ovo je jedan lijep dan za Hrvatsku, europski dan za Hrvatsku i hrvatski dan za Europu. Mi nakon 30 godina hrvatske demokracije imamo tu čast i zadovoljstvo biti na čelu EU, tijela koje okuplja 20 država članica, dati svoj doprinos, svoj zamah europskom projektu na početku rada Komisije gospođe von der Leyen i na početku novog zakonodavnog ciklusa”.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je kako je impresionirana brzinom i predanošću kojom Hrvatska preuzima ovaj zadatak te da je Hrvatska briljantno pripremljena.

Na koncertu su se uz političare okupili i uglednici iz društvenog i javnog života. Koncertom je ravnao proslavljeni dirigent Ivan Repušić. Zbor, orkestar i solisti Hrvatskog narodnog kazališta izveli su djela najpoznatijih europskih i hrvatskih skladatelja.

Hrvatska je 1. siječnja preuzela rotirajuće vođenje EU-a od Finske, a 1. srpnja predat će ga Njemačkoj. Najvažnije zadaće koje stoje pred Unijom sljedećih mjeseci su dogovor o sedmogodišnjem proračunu, sporazum o budućim odnosima s Velikom Britanijom, Konferencija o budućnosti Europe, te zakonodavni okvir za borbu protiv klimatskih promjena.

Foto: PIXSELL