Raffaello u Zagrebu!

Zaklada muzeja Brescia najavljuje značajnu suradnju s Muzejom za umjetnost i obrt u Zagrebu otvaranjem međunarodne izložbe “Raffaello. Na ishodištu mita “.

Zaklada muzeja Brescia i projekt Općine Brescia posvećeni Raffaellu “Raffaello. Čuvari mita u Lombardiji “, pokrenut prošle godine povodom proslave 500. godišnjice njegove smrti izložbom„ Raffaello. Izum božanskog slikara “(Muzej Santa Giulia, 2. listopada 2020. – 15. veljače 2021.).

Izložba, koju je kustosica Roberta D’Adda, predstavila je posjetiteljima kolekciju grafika Raffaello d’après, rađenih u Italiji i Europi od početka 16. stoljeća do sredine 19. stoljeća, zajedno s izborom slika i predmeta iz umjetnosti, kako bi se vratilo ono što je ideja rafaelske figurativne kulture bila za europske znalce s početka XIX. Preko stotinu djela kojima su se posjetitelji mogli diviti na putu koji govori o nekoj epohi i izgradnji mita počevši od građanskih kolekcija u Brescii koje sakupljaju više od šest stotina listova Raffaello après.

Odabrano od Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje – putem Generalne uprave za promicanje sustava zemlje – među izložbenim projektima koji će se promovirati u njezinim uredima u inozemstvu, izložba pod nazivom “Raffaello. U nastanku mita ”zaustavlja se u Zagrebu u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO).

Izložba je omogućena sporazumom između Zaklade muzeja Brescia i Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu, koji je odgovoran za širenje talijanske kulture, kao i suradnju u promociji talijanske umjetničke baštine u inozemstvu.

Inauguracija je zakazana za subotu 24. travnja u nazočnosti Miroslava Gašparovića, ravnatelja Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, Pierfrancesca Sacco, veleposlanika Italije u Zagrebu, Nine Obuljen Koržinek, ministrice kulture i medija, Jelene Pavičić Vukičević, gradonačelnice grada Zagreba , Francesca Bazoli, predsjednica Zaklade muzeja Brescia, Stefano Karadjov, direktorica Zaklade muzeja Brescia, Roberta D’Adda, kustosica izložbe

. Na izložbi, otvorenoj za javnost do 6. lipnja 2021., posjetitelji će se moći diviti 110 djela koja je Brescia posudila Zagrebu (gravure razdoblja, majolika, slike, crteži), uključujući listove Marcantonio Raimondi iz 16. stoljeća, velike grafike Giovanni Volpato iz vatikanskih palača i slikovita kopija Atenske škole koju je naručio Paolo Tosio, bit će tu i interaktivna multimedijska instalacija “Umjesto Rafaela”.

Izvor:

RAFFAELLO A ZAGABRIA (bresciamusei.com)

Muzej za umjetnost i obrt – (muo.hr)