SASTANAK MEĐUNARODNIH GOSPODARSKIH KOMORA U UTPUH -U!

dav

Dana 25. travnja 28. u sjedištu Udruge talijanskih poduzetnika, održao se sastanak šest međunarodnih gospodarskih komora, koji su prije nekoliko mjeseci pokrenuli zajedničku inicijativu.

Grupu čine Njemačko – hrvatska gospodarska komora, Austrijsko –hrvatska gospodarska komora, AmCham, Kanadsko – hrvatska gospodarska komora, Gospodarska komora skandinavskih zemalja te Udruga talijanskih poduzetnika u Hrvatskoj.

Istraživajući među svojim članovima, ovih je šest institucija, koji predstavljaju inozemne ulagače, uočilo više-manje iste probleme s kojima se inozemni poduzetnici susreću u Hrvatskoj.

Gost sastanka bio je g. Nebojša Biškup, direktor za Hrvatsku i Sloveniju ugledne američke grupe Manpower te je predstavnicima inozemnih poduzetnika prezentirao rezultate istraživanja o prognozama zapošljavanja u Hrvatskoj za drugi i treći kvartal ove godine.

Istraživanje o Prognozama zapošljavanja, tvrtke ManpowerGroup, MEOS (The ManpowerGroup Employment Outlook Survey) – izvodi se tromjesečno i kvantificira namjere poslodavaca u danom razdoblju – hoće li povećati ili smanjiti broj zaposlenika u svojim tvrtkama tijekom slijedećeg razdoblja od tri mjeseca. Istraživanje tvrtke ManpowerGroup o planovima zapošljavanja, sveobuhvatno je i izvodi se više od 55 godina i jedno je od najpouzdanijih istraživanja o aktivnostima zapošljavanja u svijetu. Razni činitelji doprinose uspjehu MEOS istraživanja:

Jedinstveno je: Riječ je o istraživanju koje se po svojoj veličini, opsegu, trajnosti i područjima koja istražuje ne može usporediti niti s jednim drugim.

Projektivno je: Istraživanje tvrtke ManpowerGroup o planovima zapošljavanja, najopsežnije je prognostičko istraživanje zapošljavanja u svijetu. Traži od anketiranih poslodavaca procjenu zapošljavanja u slijedećem tromjesečju. Suprotno tome, druga istraživanja i studije o zapošljavanju fokusiraju se na retrospektivne podatke i pokazuju samo ono što se već dogodio u razdobljima koja su prošla.

Nezavisno je: Istraživanje se provodi na reprezentativnom uzorku poslodavaca u svim zemljama i područjima u kojima se provodi. Poslodavci koji sudjeluju u istraživanju nisu izvučeni iz baze korisnika tvrtke ManpowerGroup.

Rezultati koji su predstavljeni predstavnicima međunarodnih komora, nažalost, nisu pozitivni te ne stvaraju dojam pozitivne ulagačke i poslovne klime.

Želja nam je aktivnim sudjelovanjem s kolegama situaciju mijenjati te stvarati pozitivne pomake.

Navedeno istraživanje možete pogledati na sljedećoj poveznici:

https://www.manpower.hr/vijesti/zapošljavanje/izvjestaj-o-prognozama-zaposljavanja/35328