Sastanak s Ministrom gospdarstva, poduzetništva i obrta

U utorak, 22. siječnja 2019. predstavnici međunarodnih gospodarskih komora u Hrvatskoj sastali su se s Ministrom gospodarstva, poduzetništva i obrta, g. Darkom Horvat, državnim tajnikom, g. Zdenkom Lucićem te pomoćnicom državnog tajnika, gđom Božicom Lapić.

Tema sastanka bili su rezultati istraživanja koje su međunarodne Komore u 2018. provele među svojim tvrtkama članicama te sastavili prijedloge mjera za poboljšanje poslovnog okruženja i unaprjeđenje robne razmjene između Hrvatske i matičnih zemalja.

Podsjećamo da su u inicijativi sudjelovale uz Talijansko hrvatsku gospodarsku komoru, Američka gospodarska komora (AmCham) u Hrvatskoj, Austrijski ured za vanjsku trgovinu, Kanadsko-hrvatska poslovna mreža (CCBN), Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora i Nordijska gospodarska komora u Hrvatskoj, a broje više od 1.200 tvrtki članica u Hrvatskoj, koje zapošljavaju više od 150 tisuća ljudi te predstavljaju više od 50 posto stranih ulaganja u Hrvatskoj.

Ministar, kao i suradnici u ministarstvu gospodarstva pozdravljaju inicijativu te je zatražen učestaliji i čvršći dijalog između Ministarstva i Komora, kako bi utjecali na poboljšanja pružajući direktan uvid u realne potrebe inozemnih poduzetnika. Ministar je predložio sastanke s Komorama svako dva mjeseca  s ciljem stvaranja zajedničkih poboljšanja i ubrzavanja procesa.

Također nam je predstavljen program MINGO koji za 2019. godinu ima 3 strateška cilja:

  1. Rast industrijske proizvodnje
  2. Rast izvoza
  3. Povećanje broja inovacija i rast u RIS

Ministarstvo je pripremilo mapu tvrtki koje su u većinskom državnom vlasništvu, a za koje će se tražiti strani partneri, odnosno investitori. Već ovaj petak će biti otvoren poziv za iskaz interesa za restrukturiranje brodogradilišta u Puli i Rijeci, a Ministar je najavio veliki interes i to od talijanskih investitora.

Najavljene su i nove energetske kvote, koje bi se prema riječima Ministra trostruko povećale, a prvi pozivi očekuju se već u prvoj polovici ove godine.

Državni tajnik Lucić, predstavio je i nove mjere za zajmove HAMAG – BICRO s izuzetno povoljnim kamatama, nastavak digitalizacije državne uprave i bržeg i učinkovitijeg procesa evaluacija za investicije. G. Lucić također je pozvao Komore na suradnju i potporu.

Komore pozdravljaju svaki pomak ka poboljšanju poslovanja u Hrvatskoj te su otvorene za dijalog i suradnju.

Kako bi nastavili iznositi prijedloge i sugestije, Komore će se već slijedeći tjedan susresti i s Ministrom uprave, g. Lovrom Kuščević.