Savjet Hrvatske narodne banke

Počeli smo kupovati hrvatske državne obveznice, u ponedjeljak krećemo s akcijom

Zbog pogoršanja gospodarskih okolnosti zbog širenja koronavirusa, a uzimajući u obzir da su epidemijom pogođena vodeća gospodarstva EU-a, a posebno Italija koja je najvažniji hrvatski vanjskotrgovinski partner, kretanje realnog BDP-a u Hrvatskoj u 2020. godini vrlo će vjerojatno znatno odstupiti od ranije predviđenog. Zaključak je to Savjeta Hrvatske narodne banke. 

U namjeri da se ova krizna situacija izazvana epidemijom lakše prebrodi, Hrvatska narodna banka najavljuje i održavanje strukturne operacije na rok od pet godina, uz kamatnu stopu od 0,25%, koja će se provesti u ponedjeljak, 16. ožujka 2020. Također, HNB je počeo kupovati državne obveznice Republike Hrvatske u cilju održavanja stabilnosti na tržištu državnih vrijednosnih papira.

Nastavno na stajalište Europskoga nadzornog tijela za bankarstvo (European Banking Authority, EBA) od 12. ožujka, Hrvatska narodna banka sljedeći tjedan objavit će svoja supervizorska očekivanja, a osobito glede preporučene fleksibilnosti u primjeni EBA-ine smjernice za upravljanje lošim i nenaplativim izloženostima, kao i relevantnim strategijama upravljanja kreditnim rizikom u ovom trenutku.

Na ovoj se sjednici Savjet HNB-a suglasio s prijedlogom Banke Kovanica d.d. da Nicola Ceccaroli bude predsjednik Uprave, a Ivan Mužić član Uprave te banke, kao i s prijedlogom Zagrebačke banke d.d. Zagreb da Romeo Collina bude predsjednik Uprave te banke.