Sretan Dan Republike Italije!

Danas, 2. lipnja, Republika Italija a slavi 75. godišnjicu!

To je jedna od najvažnijih proslava u zemlji i prilika da se prisjetimo kako su 2. lipnja 1946. godine Talijani pozvani na glasanje, putem referenduma sa općim pravom glasa, kojim su trebali odlučiti o novom političkom poretku Italije po završetku Drugog svjetskog rata između monarhije i republike. Republikanci su pobijedili, s razlikom od oko 2 milijuna glasova: napisana je nova stranica u povijesti.

“Italija je demokratska republika, utemeljena na radu. Suverenitet pripada ljudima koji ga ostvaruju u oblicima i u granicama Ustava ”. Članak 1. talijanskog Ustava koji je stupio na snagu 1. siječnja 1948. godine.

Sa zadovoljstvom prenosimo poruku Veleposlanika Italije u Zagrebu Pierfrancesca Sacco i generalnog konzula u Rijeci Davide Bradanini povodom 75. obljetnice Dana Republike Italije

Talijansko hrvatska gospodarska komora pridružuje se čestitkama s željom u jačanju već prisutnog talijanskog duha kako gospodarskog, industrijskog tako i kulturnog koji nam dolazi i koji smo spremni toplo pozdraviti.

Sretan vam Dan Republike!

#zajednodousojeha