Sretan Dan Republike Italije

Talijansko hrvatska gospodarska komora čestita Dan republike Italije!

S ponosom Vam prenosimo dio  intervjua Veleposlanika Republike Italije u Zagrebu, Nj.E. Pierfrancesca Sacco, a cijeli video možete pogledati na poveznici:

Prije 74 godine rođen je novi protagonist međunarodne zajednice.

Republika je rođena proizašla iz više milenijske povijesne i kulturne tradicije koja je nastala, u otporom nacifašizmu, iz ruševina razornog svjetskog rata, pod znakom demokracije, rada, slobode i jednakosti.

Okolnosti bliskih datuma, simboličnim za zemljopisnu bliskost i prijateljstvo naša dva naroda, prije tri dana Hrvatska je proslavila Dan državnosti koji obilježava prvi saziv Sabora.

Ovdje u Hrvatskoj ovaj 2. lipnja posebno je značajno slaviti zajedno, Talijani i Hrvati, jer građani jedne od zemalja osnivača Europske unije, Italije, i građani njezine najmlađe države članice, Hrvatske, koja će uskoro zaključiti svoje prvo predsjedanje u Europskoj uniji.

Italija i Hrvatska marljivo su radile na postizanju povijesnog rezultata otvaranja pristupnih pregovora s Europskom unijom s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, do samita EU-zapadni Balkan koji je promoviralo hrvatsko predsjedništvo 6. svibnja, što je ponovno potvrdilo perspektivu Europske zemlje u regiji.

Tijekom cijelog perioda teške borbe protiv Covida19  do danas su Italija i Hrvatska pokazale da se poznaju i žele razumjeti jedna drugu o politikama potrebnim za borbu protiv pandemije i prevazilaženje njezinog vrlo ozbiljnog društveno-ekonomskog utjecaja, u znaku nove solidarnost Europske unije i njezinih država članica.

Živjela Italija, živjela Hrvatska!