Suradnja Italije i Hrvatske na gospodarskom oporavku u fazi post Covid 19 – Webinar TALIJALNOG SUSTAVA u HRVATSKOJ

Jučer poslijepodne Sustav Italije se sastao s talijanskim i hrvatskim poduzetnicima kako bi se suočio s ekonomskim oporavkom u fazi post Covid, zahvaljujući inicijativi Veleposlanstva Italije u suradnji s Talijansko-hrvatskom gospodarskom komorom i uredom ICE-a.

Simboličan datum, dan nakon Dana Republike Italije i na dan ponovnog otvaranja talijanskih granica, veleposlanik Italije, NJ.E. Pierfrancesco Sacco obratio se talijanskoj poslovnoj zajednici u Hrvatskoj, ali i hrvatskoj koja doprinosi bilateralnoj razmjeni dviju zemalja, s velikim poštovanjem i nadom, odajući počast svim žrtvama epidemije Covid 19, ali naglašavajući snagu i suradnju naše dvije zemlje  na svim poljima.

Osim što smo čuli kako Sistema Italia funkcionira, uz jaku sinergiju između sugovornika, koje su mogućnosti, usluge i aktivnosti Komore i Ureda ICE-a, vidjeli smo prezentaciju makroekonomskog okvira i izglede za sljedeći semestar, zahvaljujući PBZ – Intesa Sanpaolo grupi, koju je predstavila dr. Ivana Jović.

Počasni gost, Državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Zdenko Lucić u svom govoru prezentirao je mjere hrvatske vlade za potpore poduzetnicima i odgovorio na brojna pitanja talijanskih poduzetnika koji su unatoč krizi u najvećem dijelu uspjeli zadržati radna mjesta i nastaviti svoj posao, prilagođavajući aktivnosti “novom normalnom”.

Državni tajnik je u vrlo aktivnom i produktivnom dijalogu nekoliko puta naglasio suradnju naših dviju zemalja, dostupnost hrvatske vlade i predstavio mogućnosti za ulaganja u sljedećem razdoblju.

U nastavku  webinara vidjeli smo zanimljivu prezentaciju člana Talijansko-hrvatske gospodarske komore, tvrtke Equestris. Sandro Baričević sa svojim timom u suradnji s Poslovni FM-om izvršio je anketu poslovne zajednice u svibnju kako bi imali konkretnu sliku utjecaja epidemije na “terenu”. Podaci koji iskaču pokazuju zabrinutost poduzetnika u slučaju drugog vala koronavirusa, pada prihoda i ulaganja, ali i potrebu šire suradnje s Vladom u smanjenju poreza i doprinosa. Poduzetnici pozdravljaju vladine mjere i većina je zadovoljna učinjenom radom u uvjetima zdravstvene krize.

Za zaključak slike širokog interesa u trenutku ponovnog pokretanja, ZABA (Unicredit grupa) pripremila je prezentaciju o mjerama likvidnosti za tvrtke. Zahvaljujući Josipi Gombović, poslovnoj zajednici pojašnjene su informacije za podršku od strane banaka.

Veleposlanik Italije NJ.E. Pierfrancesco Sacco je, zahvalivši svim prisutnima, zaključio riječima podrške, dostupnost talijanskog sustava i najavio sljedeće zajedničke inicijative.