Svečanost otvaranja Rijeke – Europske prijestolnice kulture 2020.

U subotu 1. veljače 2020. godine, Rijeka je svečano obilježila jedan od najvažnijih trenutaka u svojoj novijoj povijesti, grad službeno nosi titulu Europske prijestolnice kulture. Svečanost otvaranja održana je u HNK Ivana pl. Zajca, dok je središnji događaj – Opera industriale izvedena u Riječkoj luci.

Rijeka se pred očima Europe prikazala kao moderan grad, te je odala poštovanje svojim stanovnicima i umjetničkoj tradiciji. Operu industriale uživo i uz pomoć matrica izvelo je više od stotinu izvođača, sudjelovala je i publika koje je bilo više od 20.000. Zvuk, glazba i buka, uz kombinaciju svjetlosti i tame bili su sukus atraktivnog programa otvorenja.

Svečanom otvaranju u HNK Ivana pl. Zajca nazočili su brojni visoki uzvanici iz Europe i Hrvatske. I u glazbeno-scenskom dijelu programa nastupili su mnogi poznati izvođači, orkestri, zborovi, ansambli itd.

Program je počeo u 7 sati ujutro u cafe baru Skradin, odakle je nedugo nakon toga krenula anti-turistička tura riječkim turističkim autobusom na kat. Najveću pozornost izaziva program Rijeka, koraci i vrijeme  u kojem se posjetitelje upoznaje s važnim događanjima kroz posljednjih 116 godina riječke povijesti pomoću vremenske crte duge 232 metra postavljene na Korzu.

Na brojnim drugim lokacijama u gradu održali su se koncerti, performansi i plesne točke. Tako je u riječkoj ribarnici bilo vrlo zanimljivo jer je s galerije ribarnice održao nastup Vokalni studio Rijeka čime je iznenadio kupce. Kroz popodne i večer održali su se razni koncerti kao i nastupi DJ-a.  

Atraktivnim vatrometom iznad brodica koje su kružile morem bio je zaključen službeni dio otvaranja, nakon čega su se građani razišli po klubovima koji su radili do ranih jutarnjih sati.